Za ostvarenje digitalnih ciljeva EU će trebati dodatnih 200 milijardi eura

pixabay.com
Digitalizacija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Uz sav dosadašnji napredak u digitalnoj transformaciji, EU za dostizanje ciljeva Digitalnog desetljeća (Digital Decade 2030) treba dodatna ulaganja od bar 200 milijardi eura, ističe se u prvom izvješću Europske komisije (EK) o digitalnom stanju u Europskoj uniji.

Ciljevi Digitalnog desetljeća su da do 2030. svaka zemlja članica osigura digitalnu infrastrukturu kako bi kućanstva i poduzeća imala pristup širokopojasnim uslugama brzinama od 1 Gbit/s, bilo putem fiksnih ili bežičnih veza, odnosno da se osigura puna gigabitna pokrivenost diljem EU-a, kao i 5G pokrivenost u svim naseljenim mjestima.

Toga, ističe Hina, neće biti bez dodatnih ulaganja. Stoga EK poziva članice, među kojima i Hrvatsku, na ubrzavanje digitalizacije i pojačanje ulaganja, ocjenjujući sadašnja nedostatnima.

Optičke mreže, koje su ključne za pružanje gigabitne povezanosti, dopiru u EU do samo 56 posto kućanstava, dok je 5G-om pokriveno oko 81 posto stanovništva, što pada na 51 posto u ruralnim područjima, navodi se u izvješću EK, uz upozorenje da 5G još uvijek zaostaje za kvalitetom u odnosu na očekivanja korisnika i potrebe industrije.

Podaci iz izvješća prema kojima 55 posto ruralnih kućanstava u EU još uvijek nema nikakvu naprednu mrežu, a devet posto nije pokriveno nikakvom fiksnom mrežom, navodi na, kaže se u izvješću, “otrežnjavajuću procjenu” o potrebi najmanje dodatnih 200 milijardi eura ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u idućih šest godina.

Ta procjena dolazi pak u trenutku kada telekomunikacijske kompanije u Europi, pa i diljem svijeta, žele smanjiti mrežna ulaganja nakon godina značajnih kapitalnih izdataka u infrastrukturu 5G i optičke pristupne mreže, te umjesto toga traže povrat početnih ulaganja.

U digitalizaciji poslovanja cilj je do 2030. dostići da 75 posto poduzeća u EU u poslovanju usvoji usluge računalstva u oblaku/cloud, velike podatke (big data) i/ili umjetnu inteligenciju (AI), a da više od 90 posto malih i srednjih poduzeća (MSP) koristi bar osnovnu razinu digitalizacije.

U poglavlju izvješća EK o stanju digitalizacije u pojedinima zemljama za Hrvatsku se navodi da digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva i društva “značajno napreduje” i to najviše u području ljudskog kapitala, pokrivenosti optičkim mrežama i digitalizaciji poslovanja, ali i da ima još dosta posla u tom procesu.

“Od 2018. Hrvatska je postigla određeni napredak u razvoju fiksne mrežne infrastrukture, posebice u optičkim mrežama, ali uz još ograničenu dostupnost širokopojasnih usluga. Napredovala je i u poboljšanju ukupne pokrivenosti s tri 5G mreže, s 34 na 82 posto stanovnika”, stoji u izvješću o Hrvatskoj, uz preporuku da bi Hrvatska trebala “ubrzati napore na infrastrukturi za gigabitnu povezivosti, posebno putem optičkih veza u ruralnim područjima.

Segment u kojem je Hrvatska iznad prosjeka EU su digitalne vještine – osnovne ima oko 63 posto stanovnika (u EU ukupno 54 posto), ali preporuka iz izvješća je da i tu treba uložiti više napora, pogotovo u povećanju broja ICT stručnjaka, čiji je udjel u ukupnoj zaposlenost još nizak i ispod prosjeka EU, 3,7 posto naspram 4,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari