Nizozemska banka mora platiti 26,6 milijuna eura zbog namještanja cijena obveznica

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Europska komisija izrekla je u srijedu novčanu kaznu nizozemskoj banci Rabobank zbog namještanja cijena državnih obveznica u razdoblju od čak 10 godina, poštedjevši Deutsche Bank koji je prijavio nezakonitu suradnju.

Regulatori su posljednjih godina bankama širom svijeta izrekli milijarde eura kazni zbog lažiranja ključnih financijskih referentnih vrijednosti i valuta, prenosi Hina.

Europska komisija utvrdila je da se kartel u razdoblju od 2006. do 2016. godine usredotočio na državne obveznice denominirane u eurima i na obveznice s državnim jamstvom kojima se trgovalo u Europskom ekonomskom području (EEA).

Države su u tom razdoblju izdavale jamstva za obveznice zbog globalne financijske krize u 2008. godini, podsjeća EK.

Trgovci Rabobanka u Londonu i Deutsche Banka u Frankfurtu razmjenjivali su informacije o cijenama obveznica i izdavateljima, dogovarali su strategiju trgovanja, uključujući zahtjeve za kupnju odnosno prodaju, i prilagođavali cijene.

Bruxelles je Rabobanku izrekao kaznu od 26,6 milijuna eura. Deutsche Bank je pak izbjegao kaznu od gotovo 156 milijuna eura budući da je Komisiji prijavio nezakonitu suradnju, što je rezultiralo istragom.

Svi oštećeni u nezakonitoj suradnji Deutsche Banka i Rabobanka mogu zatražiti odštetu pred domaćim sudovima, naglasila je Komisija, dodavši da imunitet nije zapreka presudi o odšteti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari