Banka Engleske: Kamatne stope ostaju na 5,25 posto

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bank-of-England.jpg
Engleska središnja banka, London, Foto: Wikimedia Commons/acediscovery

Kamatne stope u Velikoj Britaniji ostaju nepromijenjene, te i dalje iznose 5,25 posto, priopćila je Banka Engleske, potvrdivši očekivanja analitičara.

Banka je prethodno podigla stope 14 puta zaredom kako bi kontrolirala inflaciju, što je dovelo do povećanja otplate hipoteke, ali i većih stopa štednje u Britaniji.

„Povjerenstvo za monetarnu politiku Banke Engleske (MPC) postavlja monetarnu politiku kako bi ispunila ciljanu inflaciju od dva posto i to na način koji pomaže u održavanju rasta i zaposlenosti. U današnjem priopćenju, MPC je većinom glasao za zadržavanje bankovne stope na 5,25 posto. Tri su člana preferirala povećanje bankovne stope za 0,25 postotnih bodova, na 5,5 posto“, stoji u priopćenju Banke Engleske, na službenoj stranici.

Od prethodne odluke MPC-a bilo je malo promjena u ključnim pokazateljima postojanosti inflacije u Velikoj Britaniji.

Prinosi na dugoročne državne obveznice porasli su u svim naprednim gospodarstvima. Rast BDP-a, stoji u priopćenju, bio je jači od očekivanog u Sjedinjenim Državama. Temeljni inflatorni pritisci u naprednim gospodarstvima i dalje su visoki. Nakon događaja na Bliskom istoku, terminska krivulja nafte je nešto porasla, dok su terminske cijene plina malo promijenjene te se može očekivati i inflacija na području cijena energenata.

„Očekuje se da će BDP Ujedinjenog Kraljevstva ostati nepromijenjen u trećem tromjesečju 2023., što je slabije od projiciranja u izvješću za kolovoz. Neka poslovna istraživanja ukazuju na lagano smanjenje proizvodnje u četvrtom tromjesečju, ali druga su manje pesimistična. Očekuje se da će BDP u četvrtom tromjesečju porasti za 0,1 posto, što je također slabije od prethodno projiciranih“, priopćeno je iz Banke Engleske.

Središnja banka Engleske i njena tijela i dalje nastavljaju razmatrati širok raspon podataka kako bi se informirali o razvoju aktivnosti na tržištu rada, ističući sve veće neizvjesnosti oko Ankete o radnoj snazi.  Rast plaća ostao je visok ali ostaje neizvjesnost oko kratkoročnog kretanja plaća, iako se predviđa se da će doći do smanjenja odnosno stagnacije rasta plaća u narednim tromjesečjima.

Prema podacima za rujan, godišnja razina inflacije smanjena je na 6,7 posto a ova vijest uveliko odražava nižu inflaciju cijena osnovnih dobara od očekivane. Ipak, temeljna infglacija ostaje znatno iznad ciljanih dva posto, ali se očekuje da će nastaviti da se smanjuje.

Targetiranu inflacija od dva posto, prema procjenama Banke Engleske, Velika Britanija trebala bi se dosegnuti do kraja 2025. godine.

„MPC će nastaviti pomno pratiti pokazatelje trajnih inflatornih pritisaka i otpornosti gospodarstva u cjelini, uključujući niz mjera temeljne zaoštrenosti uvjeta na tržištu rada, rasta plaća i inflacije cijena usluga. Monetarna politika morat će biti dovoljno restriktivna dovoljno dugo kako bi se inflacija održivo vratila na ciljanih 2 posto u srednjem roku, u skladu s djelokrugom Odbora. Najnovije projekcije MPC-a pokazuju da će monetarna politika vjerojatno morati biti restriktivna kroz dulje vremensko razdoblje. Daljnje zaoštravanje monetarne politike bilo bi potrebno ako postoje dokazi o postojanijim inflatornim pritiscima“, priopćeno je  iz Banke Engleske.

Sljedeća sjednica Povjerenstva za monetarnu politiku Banke Engleske održat će se 14. prosinca 2023. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari