EU analizira nizozemska ograničenja prometa u zračnoj luci Schiphol

Pixabay.com
Zračna luka Schiphol, Nizozemska Foto: Pixabay.com

Europska unija provjerava jesu li planovi nizozemske vlade o manjem broju letova u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol u skladu s europskim propisima, rekla je ravnateljica uprave Europske komisije za mobilnost i transport, Magda Kopczynska, nakon prigovora američkih prijevoznika.

“Provjeravamo je li postupak koji je rezultirao odlukom o manjem broju letova. Odluka je nedvojbeno važna i predstavlja presedan. Stvarno pozorno pratimo taj postupak“, rekla Kopczynska.

Nizozemska vlada potvrdila je u rujnu da će ograničiti broj letova u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol u 2024. godine, kako bi smanjila buku. Broj letova, prenosi Hina, ograničen je na 452.500 godišnje, i niži za oko sedam tisuća letova, od prvotnog plana, što je u odnosu na 2019. godinu, smanjenje od 10 posto.

Američki avioprijevoznik JetBlue zbog ove odluke zatražio je od američke vlade recipročne mjere prema prijevoznicima iz EU, nakon što mu je uskraćeno mjesto za slijetanje u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol.

Po navodima JetBluea, američka udruga prijevoznika Airlines for America, zatražila je od ministarstva prometa SAD-a da odgodi izdavanje dozvole njemačkom prijevozniku USC-u, dok se problem ne riješi. Kompanija je zatražila i da se nizozemskom prijevozniku KLM-u, zabrani pristup njujorškoj međunarodnoj zračnoj luci John F. Kennedy.

Planirana ograničenja, tvrdi JetBlue, predstavljaju kršenje sporazuma SAD-a i EU o zračnom transportu.

Američko ministarstvo prometa odvojeno je u pismu datiranom 2. studenog objavilo da je prihvatilo žalbe JetBluea i udruge Airlines for America na postupak Nizozemske i EU i zaključak o kršenju sporazuma EU-a i SAD-a.

“Ministarstvo smatra da mjere smanjenja kapaciteta u Schipholu predstavljaju neopravdane i nerazumne aktivnosti i da krše Sporazum o zračnom prometu SAD-a i EU-a”, navodi se u pismu, koje je potpisala pomoćnica ministra prometa Carol Petsonk.

Na odluku nizozemske vlade je, osim američkih prijevoznika, reagirao i domaći, nizozemski prijevoznik KLM, kao i druge grupacije u zrakoplovnom sektoru, i to odmah nakon donošenja odluke.

Izvršna direktorica KLM-a Marjan Rintel i danas je izrazila nadu da će se vlada predomisliti i naći drugo rješenje za smanjivanje buke, prenosi Hina. Nizozemska vlada nije, kako je rekla, slijedila smjernice EU koje sugeriraju da se prije odluke o smanjenju broja letova razmotre sve druge mogućnosti.

Šef međunarodne udruge avioprijevoznika IATA-e Willie Walsh izjavio je u utorak da odluka nizozemske vlade “izaziva puno veću štetu no što se očekivalo, ali da će odluka najviše škoditi KLM-u i njegovoj mreži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari