Mastercard dobio odobrenje za pokretanje poslovanja s bankovnim karticama u Kini

Pixabay.com
Visa i Mastercard, Foto: Pixabay.com

Mastercard je dobio dugo očekivano odobrenje za proširenje svoje ponude na kineskom tržištu, nekoliko dana nakon što je predsjednik te zemlje osobno pokušao poboljšati poslovne veze između Pekinga i Washingtona.

Američka kompanija objavila je u ponedjeljak da je dobila odobrenje od kineske središnje banke i financijskog regulatora za pokretanje poslovanja s bankovnim karticama u Kini kroz zajedničko ulaganje s partnerom NetsUnion Clearing Corporation (NUCC).

Mastercard će moći početi izdavati bankovne kartice denominirane u kineskim juanima pod svojim vlastitim brendom, navodi se u priopćenju Narodne banke Kine.

Kina ima 434 trilijuna dolara u elektroničkim transakcijama godišnje. Alipay i WeChat Pay, digitalni novčanici kineskih tehnoloških divova Alibabe i Tencenta, dominantne su platforme, s ukupnim tržišnim udjelom od 91 posto, prenosi CNN.

Izvršni direktor Mastercarda Michael Miebach rekao je da je odobrenje “prekretnica”.

Kao i drugi inozemni pružatelji usluga plaćanja, Mastercard godinama vodi kampanju za širenje svog poslovanja u Kini. Prethodno je bio ovlašteno samo za izdavanje zajedničkih kartica, poput onih s China UnionPay, mrežom bankovnih kartica u državnom vlasništvu.

Te su transakcije obrađene na mreži UnionPaya kada su se koristile unutar kontinentalne Kine za plaćanja u juanima i na mreži Mastercarda kada su se koristile u inozemstvu za plaćanja u američkim dolarima. Sada, s izravnim pristupom tržištu, Mastercard može obraditi i naplatiti naknade za mnogo više transakcija.

To je druga strana tvrtka koja je dobila izravan pristup tržištu nakon American Expressa, koji je dobio licencu 2020. godine. Amex je godinu dana kasnije lansirao svoje prve debitne kartice za transakcije u juanima.

Visa je podnijela zahtjev za licencu za ponudu vlastitih kartica u svibnju 2020., ali nije dobila odobrenje ili naznake o tome kada će ga dobiti, rekla je kompanija u svom najnovijem godišnjem izvješću.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari