Mastercard predviđa slabiji rast prihoda zbog straha od usporavanja gospodarstva

Pixabay.com
Mastercard prognozira smanjenje prihoda, Foto: Pixabay.com

Mastercard je prognozirao slabiji rast neto prihoda od očekivanog, za četvrto tromjesečje, signalizirajući potencijalno umjerenost u obujmu potrošnje jer neizvjesno gospodarsko okruženje potiče oprez među potrošačima.

Prognoza niskog postotka rasta neto prihoda u četvrtom tromjesečju, dovela je do pada dionica tvrtke sa sjedištem u New Yorku za gotovo šest posto, na 365,35 američkih dolata, najniže u gotovo četiri mjeseca, objavio je Reuters.

Signali američkih saveznih rezervi, za koje se očekuje da će povećati svoju referentnu kamatnu stopu barem još jednom prije kraja ove godine, potaknuli su strahove da bi više stope mogle dovesti gospodarstvo u recesiju.

“Bilo je to razočaravajuće tromjesečje, po našem mišljenju, jer smjernice nisu ispunile vjerojatno visoka očekivanja”, rekao je analitičar Edward Jonesa, Logan Purk.

U trećem tromjesečju, pak, otporna potrošnja pomogla je Mastercardu da izvijesti o dobiti iznad očekivanja. Isključujući jednokratne troškove, zaradio je 3,39 USD po dionici, u usporedbi s konsenzusnom procjenom od 3,21 dolar po dionici.

“Dok je makroekonomska i geopolitička neizvjesnost i dalje visoka, naš diversificirani poslovni model nam daje dobru poziciju da kapitaliziramo značajne prilike u plaćanjima i uslugama”, rekao je glavni izvršni direktor Mastercarda, Michael Miebach. Njegov neto prihod porastao je 14 posto, na 6,5 ​​milijardi dolara.

Rast plaća do sada je pomogao kupcima da ustraju pri svojim navikama potrošnje na putovanja, kupovinu i zabavu unatoč još uvijek visokoj inflaciji, ali analitičari kažu da trendovi potrošnje u listopadu pokazuju znakove usporavanja.

Drugi, međutim, očekuju da će američka središnja banka FED osmisliti scenarij u kojem se rast usporava, piše Reuters, a inflacija stavlja pod kontrolu bez recesije, jačajući raspoloženje potrošača.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari