Kuhar iz Like sada izrađuje suvenire od drva: Želim ostati tu i imati vlastitu firmu

Dario Podnar

Mladi poduzetnik Dario Podnar iz Kutereva, naselja u općini Otočac, izrađuje zanimljive predmete od drveta. Po struci je kuhar, ali odlučio je promijeniti karijeru pa je 2022. osnovao tvrtku Pupilj j.d.o.o.

Ljubav za obradom drveta naslijedio je od djeda i oca jer su se i oni bavili upravo tim poslom.

Dario kaže da je sasvim slučajno počeo izrađivati jedinstvene daske za kuhinjsku upotrebu. Prvo ih je radio za obitelj i prijatelje, a vrlo brzo su mu se i drugi počeli javljati kada su vidjeli na društvenim mrežama neke od njegovih proizvoda.

“Odlučio sam registrirati privatni posao za izradu dasaka za posluživanje hrane i pića. Dosta znam o HACCP sustavu je sam kuhar po struci. Znam koje bi se daske mogle koristiti u ugostiteljstvu. Spojio sam kuhara i drvodjelca u jedno”, rekao je za Financije.hr.

Analiza opasnosti i kontrola kritičnih točaka (HACCP) je kontrolni sustav koji se primjenjuje u proizvodnji i prometu hrane, a koristi se kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije hrane, prema Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Dario je neko vrijeme proveo u Njemačkoj prije pokretanja posla u Hrvatskoj, a kaže da se vratio zbog obitelji i nostalgije.

Privatna arhiva
Pupilj, daske, Foto: Privatna arhiva/Canva

Otvorio je suvenirnicu gdje prodaje svoje proizvode, a svaka daska je posebna. Raznih su veličina i oblika, a radi ih po narudžbi. Kaže da turisti često posjećuju njegovu suvenirnicu i kupuju daske, dok mu sajmovi služe za privlačenje domaćih kupaca.

Proizvodi i domaću rakiju, a trenutačno u ponudi ima tri vrste – šljiva, kruška i dunja. Surađuje i sa svojom ujnom koja je još jedan talentiran član obitelji. Ona plete coklje, tradicionalnu obuću od vune domaće ovce Pramenke karakteristične za Liku i Gacku dolinu. Osim ručnog rada bavi se proizvodnjom sireva.

Otkrio nam je da mu je teško nabaviti strojeve za posao jer su skupi, a ni do sirovine drveta nije lako doći. No, ističe da je velika prednost lokacija na kojoj se nalazi i kupci koji su zadovoljni njegovim radom pa drugima preporučuju njegove proizvode.

Ističe da bi u njegovom naselju trebalo poboljšati prometnu infrastrukturu i otvoriti restoran s domaćom hranom jer će to privući još više turista. Potreban je i bankomat jer posjetitelji obično koriste kartice pa često ne mogu kupiti proizvode koje bi htjeli jer veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) ne prima kartice, dodao je.

Obitelj mu je velika podrška, a posebno njegova zaručnica Gabrijela. Zajedno žele proširiti poslovanje u iduće dvije godine, no još nisu sigurni hoće li otvarati druge suvenirnice ili samo surađivati s velikim trgovačkim lancima.

“Htio bih za 10 godina biti direktor i radnik tvrtke sa sjedištem u Kuterevu te da ta tvrtka ima najmanje 10 radnika”, rekao je poduzetnik.

27 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari