Kraj štrajka na pomolu, sindikat radnika postigao sporazum s General Motorsom

Foto: Jan Woitas/DPA

Članovi sindikata američke autoindustrije United Auto Workers izglasali su novi ugovor s kompanijom General Motors (GM), prvim od tri proizvođača automobila iz Detroita koji je ratificirao sporazum koji bi mogao okončati spor s radnicima i štrajkove koji traju već tjednima.

Ugovor je usvojen s nešto više od 3.400 glasova, odnosno za njega je glasovalo 54,7 posto zaposlenika. Glasanje o ugovoru nastavlja se u Fordu će se nastaviti do subote, dok se u Stellantisu očekuje da će biti završeno do utorka.

Ukoliko tri ugovora odobri ukupno 146.000 članova sindikata, plaće radnika u autoindustriji povećale bi se za 33 posto, uz prilagođavanja troškovima života.

Glavnim radnicima u sklapanju automobila plaća bi odmah porasle za 11 posto te bi zarađivali oko 42 dolara na sat, sve dok im ugovori ne isteknu u travnju 2028. godine.

Tisuće članova sindikata pridružile su se štrajkašima 15. rujna, a načelni sporazumi postignuti su krajem prošlog mjeseca.

Umjesto da štrajkaju u jednoj kompaniji, sindikat je svoje akcije usmjerio na pojedinačne tvornice sva tri velika proizvođača automobila.

Na vrhuncu štrajka oko 46.000 od 146.000 radnika sindikata u spomenutim je detrotiskim kompanijama prestalo s radom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari