Štrajk američkih automobilskih radnika ne posustaje, širi se i na Kanadu?

Foto: Brett Sayles/Pexels

Sindikat Ujedinjenih radnika američke industrije automobila (UAW) najavio je dodatne štrajkove u General Motorsu ako sukobljene strane do petka u podne ne ostvare “ozbiljan napredak” u pregovorima, priopćio je predsednik strukovnog sindikata u SAD-u Shawn Fein.

Pridruživanje novih tvornica štrajku nakon tjedan dana povećao bi broj radnika koji su prestali s radom na preko 12.700, piše Reuters.

Za razliku od prvobitnih zahtjeva, Fein je sad naglasio da je potreban “ozbiljan napredak” kako bi štrajk bio obustavljen. Glasnogovornik sindikata nije odmah odgovorio na komentar novinske agencije o tome što to podrazumijeva.

Trenutno su u štrajku radnici GM-ove tvornice kamiona srednje veličine i kombija pune veličine u Wentzvilleu u Missouriju, Fordove tvornice u Wayneu u Michigenu te Stellantisove tvornice džipova u Toledu, Ohio.

Istovremeno, radnici Forda na području Kanade odgodili su početak štrajka za 24 sata, odnosno do završetka još jedne runde pregovora s čelnicima tamošnje podružnice automobilističkog diva.

Ugovor s Uniforom (sindikat Fordovih radnika u Kanadi) istekao je u ponedjeljak minutu prije ponoći, ali je produljen za još jedan dan tijekom kojeg zaposlenici, navodi se u priopćenju, “u svakom trenutku trebaju biti spremni krenuti u štrajk”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari