Po prvi puta u povijesti istovremeno štrajkaju radnici Forda, GM-a i Stellantisa

Foto: Kelly/Pexels

Radnici Forda, General Motorsa i Stellantisa krenuli su u štrajk u petak odmah iza ponoći, čime su po prvi puta u povijesti zaposlenici sva tri automobilska diva u istom trenutku obustavili proizvodnju.

Američki mediji pišu da je sindikat automobilskih radnika na društvenim mrežama objavio videosnimke koje prikazuju radnike kako izlaze iz pogona uz navijanje članova sindikata koji mašu transparentima.

Štrajk je uslijedio nakon što je sindikat postavio zahtjeve za povećanje plaća, beneficije i zaštitu radnih mjesta za svoje članove.

S obzirom da su sva tri proizvođača automobila prijavila rekordnu ili skoro rekordnu dobit, sindikat je pokušavao povratiti mnoge pogodnosti kojih su se bili prisiljeni odreći prije više od deset godina kada su tvrtke bile u nedostatku novca i na rubu bankrota.

Uprave spomenutih kompanija automobila ponudile su sindikatu dvoznamenkasta povećanja plaća, ali sindikalni pregovarači odbili su tu ponudu.

Samo nekoliko sati prije isteka ugovora, sindikat je identificirao tri velike montažne tvornice u kojima će početi štrajk, uz najavu da bi se isti mogao proširiti.

U štrajku je zasad nešto više od 12.000 radnika, što je ipak manje od ovotjednih najava prema kojima ih je trebalo štrajkati čak 145.000.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari