Fordova prva europska tvornica električnih automobila otvorena u Kölnu

Foto: Pexels.com

Američki proizvođač automobila Ford otvorio je svoju prvu europsku tvornicu električnih automobila u njemačkom gradu Kölnu, a početak proizvodnje očekuje se do kraja godine, javlja Seebiz.

Tvrtka je u tvornicu uložila dvije milijarde dolara. Sada rade na prototipovima. Kapacitet tvornice bit će 250.000 električnih automobila godišnje.

“EV Center u Kölnu bit će prva Fordova tvornica za sklapanje bez ugljika koja će se otvoriti globalno i podržava napore tvrtke da postigne globalnu nultu emisiju ugljika do 2035. godine”, stoji u priopćenju tvrtke.

Bill Ford, izvršni predsjednik tvrtke, nazvao je centar “početkom nove generacije čiste proizvodnje i električnih vozila u Europi”.

Njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je investiciju kao dobru vijest za Köln i za proizvodnju automobila u Njemačkoj. Hendrik Wüst, šef pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije u kojoj se nalazi Köln, također je pohvalio ovaj potez.

Ford je pod pritiskom jer je automobilska tvrtka izgubila tlo u europskom poslovanju s putničkim vozilima. Proizvodnja električnih vozila je odgođena.

Nedavno je uprava objavila da će se dijelovi razvojnog odjela u Kölnu preseliti u Sjedinjene Države i da će osoblje biti otpušteno. U tvornici u Kölnu, gdje je Ford prisutan od 1930. godine, bit će otpušteno 2300 od sadašnjih 14.000 zaposlenika.

No, ulaganja u električna vozila imaju za cilj jasno pokazati da će ova lokacija i dalje igrati važnu ulogu za američku tvrtku.

3 Odgovora

  1. Vidjeli su to od Kie koja povećava kapacitete za proizvodnju električnih strojeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari