Američka administracija daje 12 milijardi dolara subvencija proizvođačima električnih automobila

automobili
Photo by Obi - @pixel7propix on Unsplash

Američka administracija odlučila je ponuditi 12 milijardi dolara nepovratnih sredstava i kredita za proizvođače automobila i dobavljače da rekonstruiraju svoje tvornice za proizvodnju električnih i drugih naprednih vozila, priopćila je u četvrtak ministarica energetike Jennifer Granholm.

“Dok prelazimo na električna vozila, želimo osigurati da zaposlenici mogu prijeći na nova radna mesta, da ne ostane (zaboravljen) niti jedan radnik ni zajednica”, prenosi Reuters njezine riječi.

Ubrzani krediti i druge subvencije za financiranje konverzije postojećih auto-tvornica za proizvodnju električnih vozila mogle bi pomoći Bijeloj kući koju već neko vrijeme oštro kritiziraju proizvođači automobila, ali i sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW).

UAW je, naime, upozorio da bi brza promjena mogla ugroziti tisuće radnih mesta u državama kao što su Michigen, Ohio, Illinois i Indiana.

Prošlog tjedna tako su članovi UAW-a velikom većinom glasali za odobrenje štrajka u Detroitu ako se ne postigne sporazum o plaćama i mirovinskim planovima prije isteka aktualnog četvorogodišnjeg ugovora 14. rujna.

Predsednik UAW Shawn Fain je pozdravio ovu najavu, rekavši kako je javna politika “jasno poručila poslodavcima da tranzicija ka proizvodnji električnih vozila mora uključiti snažna sindikalna partnerstva, sa visokim plaćama i sigurnosnim standardima za koje su se borile generacije članova UAW”.

Administracija će također ponuditi i 3,5 milijardi dolara financiranja domaćim proizvođačima baterija, najavila je Granholm.

Za napredna vozila, dve milijarde dolara subvencija će doći iz Zakona o smanjenju inflacije koji su prošle godine usvojili demokrati, a 10 milijardi dolara u kreditima od Ureda za kreditiranje Ministarstva energetike.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari