Raste pritisak na štrajkaše, Ford i GM otpustili dodatnih 600 radnika

Foto: Kelly/Pexels

General Motors i Ford međusobno otpuštaju dodatnih 500 radnika, kriveći za to proširenje štrajka koji je u petak najavio sindikat radnika u automobilskoj industriji.

General Motors je objavio da otpušta 164 radnika u tvornicama u Parmi, Ohio, i Marionu, Indiana. Te tvornice obično šalju otisnute metalne dijelove na montažne trake koje su trenutno zatvorene zbog štrajka.

“Rekli smo više puta da u štrajku nitko ne pobjeđuje, a ovo je još jedan dokaz te činjenice”, stoji u izjavi GM-a. “Nastavit ćemo pregovarati sa sindikatom kako bismo postigli dogovor što je prije moguće”.

Tvrtka je prethodno otpustila više od 1.800 radnika u tvornicama u Kansas Cityju, Toledu i Lockportu, čime je bez posla ukopno ostalo gotovo 2.000 ljudi.

Ford je, pak, otpustio 330 radnika u tvornici u Chicagu te tvornici motora u Limi, i to nakon što je otkaz dobilo 600 zaposlenika tvornice u Wayneu koji rade po satu i uopće nisu sudjelovali u štrajku.

“Budimo jasni: ako odluče otpustiti ljude koji ne štrajkaju, to znači da pokušavaju pritisnuti naše članove kako bi pristali na manje. S rekordnom dobiti ne moraju otpustiti niti jednog djelatnika”, stoji u priopćenju sindikata.

Stellantis je već ranije otpustio oko 350 svojih radnika.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari