Kina želi građanima olakšati kupnju nekretnina, smanjit će kamatne stope

pixabay.com
Kina Foto: Pixabay.com

Kineska središnja banka i financijski regulator najavili su blaže uvjete kreditiranja kupnje nekretnina kako bi poduprli posrnulo tržište u uvjetima posustajanja gospodarske aktivnosti i nepovoljnih demografskih trendova.

Počevši od 25. rujna, građani koji kupuju svoju prvu nekretninu na stambeni kredit uz hipoteku mogu podnijeti zahtjev bankama da im snize kamatnu stopu na postojeće kredite, objavile su u četvrtak dvije institucije.

Zajmoprimac i banka mogu pregovarati o snižavanju kamatnih stopa u postojećim kreditima ili njihovu zamjenu novim kreditima s nižim kamatama, prenosi Hina.

Mjere uključuju i manji udio pologa u nekim gradovima koji neće smjeti biti veći od 20 posto za kupnju prve stambene nekretnine, odnosno od 30 posto za kupnju druge. Trenutačno većina velikih gradova traži 30 posto pologa za prvu nekretninu i najmanje 40 posto za drugu.

“Odnos ponude i potražnje na kineskom tržištu nekretnina značajno se promijenio posljednjih godina i zajmoprimci i banke traže kontroliranu prilagodbu i optimizaciju imovine i obveza”, navode središnja banka i financijski regulator u obavijesti.

Peking pojačanim naporima pokušava poduprijeti posrnulo tržište nekretnina, koje čini približno četvrtinu gospodarstva. Nekoliko gradova ublažilo je ovaj tjedan ograničenja po hipotekarnim kreditima, povrh niza drugih mjera potpore.

Dvije banke srednje veličine, Industrial Bank i China Bohai Bank, objavile su u četvrtak navečer da će od petka početi smanjivati kamatne stope na mnoge depozite za 0,1 do 0,25 postotnih bodova.

I velike državne banke smanjit će kamatne stope na neke oročene depozite, rekli su u utorak izvori Reutersu, kako bi ublažile pritisak manjih profitnih marži i otvorile prostor za smanjenje kamatnih stopa na postojeće hipotekarne kredite.

Niže cijene kredita riješit će tek dio problema na tržištu nekretnina koji uključuju i visoki dug u gospodarstvu, snižene plaće visoko kvalificiranih radnika i nepovoljne demografske trendove, napominje Reuters.

“Potražnja za stanovima možda se neće oporaviti snažno kao što tržišta vjerojatno očekuju”, upozorava Ting Lu iz japanske banke Nomura, ističući slabi rast primanja kućanstava, prigušena očekivanja za budućnost, veliki broj neprodanih stanova i pad broja stanovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari