Kina pojačava obranu juana smjernicama za ograničenje obveznica

pixabay.com
Smjernice za obranu yuana, Foto: Pixabay.com

Kineska središnja banka (PBOC) zatražila je od domaćih zajmodavaca da smanje vanjska ulaganja u obveznice tvrde dva dobro upućena izvora, objavio je Reuters, što je posljednji u nizu sve snažnijih koraka za potporu juanu.

Direktiva, izdana ovog tjedna, namijenjena je bankama da ograniče kupnju prema jugu prema shemi Bond Connect, a usmjerena je na ograničavanje ponude juana u moru, piše Reuters. Izvori su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni razgovarati s medijima. PBOC je odbio komentirati sadržaj smjernica.

Ovaj potez posljednji je u nizu nedavnih napora da se oteža kratkotrajno smanjenje juana i da se ojača valuta u odnosu na američki dolar. Dok kineska financijska tržišta trpe gubitke i teške odljeve, a ulagači postaju nestrpljivi zbog nedostatka snažnije akcije za rješavanje posrnulog gospodarstva, ovaj potez također pridonosi osjećaju da kreatori politika vide održavanje valute kao hitan zadatak.

Direktive Kineske banke za Yuan, Foto: Pixabay.com

Slabost valute, piše Reuters, naglašava jedan od ključnih izazova za Peking u njegovim naporima da oživi rast jer bi sve veće mjere monetarnog popuštanja mogle dodatno pojačati pritisak deprecijacije juana i ubrzati odljev kapitala.

Smjernice bi “mogle smanjiti istjecanje kapitala s kopna kroz tržište obveznica”, rekao je Ken Cheung, glavni azijski devizni strateg u Mizuho banci.

„Yuan“, koji je pao za više od 5 posto u odnosu na američku valutu ove godine, dosegao je desetomjesečnu najnižu razinu od 7,3180 za dolar prošli tjedan, približavajući se razini koja je posljednji put viđena tijekom globalne financijske krize 2008. Od tada je trgovanje stabilno i danas iznosi 7,2872 za dolar.

Offshore juan se također ustalio, ali razlika između onshore i offshore forwards, mjera troška posudbe juana, skočila je do svoje najviše u pet godina i ukazuje na pritisak za offshore kratke prodavače. Jednomjesečni troškovi posudbe u juanima u Hong Kongu – još jedna mjera offshore likvidnosti, koja raste kada je opskrba ograničena, također su dosegli blizu petogodišnjih maksimuma ranije ovog tjedna.

“Magnituda pritiska je još uvijek prilično blaga, što možda služi kao upozorenje na špekulativne tokove tako kratkih CNH pozicija”, rekao je Zhi Xiaojia, glavni ekonomist za Kinu u Credit Agricoleu.

Što je Bond Connect?

Prema dvogodišnjoj shemi Bond Connect, koja je predmet smjernica središnje banke, institucionalni ulagači s kopna mogu kupovati obveznice kojima se trguje u Hong Kongu, a krajem srpnja držali su oko 426,98 milijardi juana (60 milijardi dolara) u offshore papirima.

Nije jasno odnosi li se zahtjev za smanjenjem takvih udjela na investicije banaka ili one koje posjeduju u ime klijenata. Međutim, srpanj je bio prvi mjesec u godini u kojem je ukupni pad pao za 24,6 milijardi juana u odnosu na prethodni mjesec.

Tijek novca nije golem, piše Reuters, ali budući da je ovaj potez uslijedio nakon drugih pokušaja zaustavljanja prodaje kratkih prodavača, izvori upoznati sa smjernicama vjeruju da će to poslati snažan signal.

U isto vrijeme, PBOC također potiče banke da se prestanu pretplaćivati ​​na prenosive potvrde o depozitu (NCD) koje izdaju offshore banke, dva odvojena izvora ranije ovog tjedna, još jedan korak usmjeren na smanjenje offshore trgovine juanom.

“Ograničavanje protoka juana na offshore tržište moglo bi smanjiti likvidnost offshore juana i povećati troškove financiranja”, rekao je jedan od izvora koji smatra da je potez središnje banke udar „medvjeđa usuga“ juanu.

Povećana prodaja novčanica u juanima od strane kineske središnje banke u Hong Kongu ovog tjedna također je pomogla smanjenju likvidnosti na offshore tržištu kako bi se stabilizirao juan, rekao je bivši središnji bankar.

Tjednima je središnja banka postavljala raspon trgovanja juana iznad tržišnih očekivanja, a državne banke su kupovale juane na kopnenim i offshore deviznim tržištima.

Ranije ovog tjedna glavne kineske banke u državnom vlasništvu smanjile su likvidnost u offshore juanima u trgovini u Londonu i New Yorku, potaknuvši nagli rast juana u forvardskim transakcijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari