Kamatne stope za nenamjenske kredite kućanstvima u porastu, u srpnju do 5,69 posto

Pixabay.com
Porast kamata na kredite kućanstvima, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kamatne stope za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima većinom pokazuju trend rasta od druge polovine 2022. godine, s iznimkom kredita temeljem prekoračenja po transakcijskim računima i kredita odobrenih po kreditnim karticama, navodi se u “Statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za srpanj 2023. godine” Hrvatske narodne banke, dostavljenom našem portalu.

Prosjek kamatnih stopa na dugoročne oročene depozite kućanstava tijekom 2023. godine je u srpnju dosegnuo 0,75 procenata, što je najviša razina od siječnja 2017. godine.

Kod glavnih kategorija eurskih kredita odobrenih kućanstvima, najniži prosjek kamatnih stopa iznosio je 3,25 posto, a odnosio se na stambene kredite te je kod njega također zabilježen trend rasta od druge polovine 2022. godine.

Izvor: www.hnb.hr

Najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite, koji je u srpnju iznosio 5,69 posto, što je najviša razina ovog prosjeka od listopada 2018. godine.

Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa u srpnju 2023. iznosio je 5,53 posto, dok je kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio 4,67 posto.

Kod glavnih kategorija eurskih kredita odobrenih nefinancijskim poduzećima u srpnju 2023. nastavlja se trend rasta prosjeka kamatnih stopa i na kratkoročne i na dugoročne kredite. Prosjek kamatnih stopa na kredite kod ove kategorije u srpnju  je iznosio 4,36 posto kod kratkoročnih kredita, a 5,33 posto kod dugoročnih kredita. To je povećanje od 0,79 i 0,17 postotnih bodova u odnosu na travanj 2023. (kratki rok) te za 3,03 i 3,42 postotna boda u odnosu na srpanj 2022. godine (dugi rok).

Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za glavne izvore njihovih sredstava u tromjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem 2023. uglavnom nastavljaju trend rasta započet u drugoj polovini 2022. godine, navode u HNB-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari