Inflacija u Hrvatskoj 3,7 posto, Eurostat kaže da je među najvišima u eurozoni

Freepik.com
Inflacija u travnju 2024. godine, Foto: Freepik.com

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u travnju je iznosila 3,7 posto na godišnjoj razini, odnosno bila je manja nego u ožujku kada je iznosila 4,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS) u svojoj prvoj procjeni.

„Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7 posto, dok su u odnosu na ožujak 2024. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,7 posto“, priopćeno je iz DZS-a.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za Usluge iznosi 6,3 posto, za Hranu, piće i duhan 4,5 posto, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije dva posto a za Energiju 1,1 posto.

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,2 posto, Usluge, za 0,7 posto, te Hrana, piće i duhan, za 0,7 posto. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponentu Energija, za 0,4 posto, priopćio je DZS.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u travnju 2024. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 17. svibnja 2024.

Godišnja inflacija u eurozoni stabilna na 2,4 posto

Istovremeno, europski ured za statistiku, Eurostat, objavio da se očekuje da će godišnja inflacija u europodručju u travnju 2024. biti 2,4 posto, stabilna u usporedbi s ožujkom.

Gledajući glavne komponente inflacije u europodručju, očekuje se da će usluge imati najvišu godišnju stopu u travnju (3,7 posto, u usporedbi s četiri posto u ožujku), a slijede hrana, alkohol i duhan (2,8 posto, u usporedbi s 2,6 posto u ožujku), neenergetske industrijske proizvode (0,9 posto, u usporedbi s 1,1 posto u ožujku) i energiju (-0,6 posto, u usporedbi s -1,8 posto u ožujku)“, navodi Eurostat.

Prema njihovim pokazateljima, stopa inflacije mjerena HICP-om u Hrvatskoj u travnju je 4,7 posto. Najveća je u Belgiji, s 4,9 posto dok je najniža u Litvi, 0,4 posto.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari