Godišnja inflacija u eurozoni pala na 2,4 posto, Hrvatska i dalje među državama s najvišim stopama

Pixabay.com
Inflacija u EU i eurozoni, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Godišnja stopa inflacije u europodručju iznosila je 2,4 posto u ožujku 2024. godine, što je smanjenje s 2,6 posto, koliko je iznosila u veljači. Godinu dana ranije, priopćio je europski Ured za statistiku – Eurostat, ta je stopa bila 6,9 posto.

Godišnja inflacija u Europskoj uniji iznosila je 2,6 posto u ožujku 2024. godine, što je pad s 2,8 posto, koliko je iznosila u veljači. Godinu dana ranije ta je stopa iznosila 8,3 posto.

Najniže godišnje stope zabilježene su u Litvi od 0,4 posto, Finskoj od 0,6 posto posto i Danskoj od 0,8 posto.

Najviše godišnje stope zabilježene su u Rumunjskoj od 6,7 posto, Hrvatskoj od 4,9 posto te Estoniji i Austriji, gdje su obje države imale inflaciju od 4,1 posto.

„U usporedbi s veljačom, godišnja inflacija pala je u trinaest članica, u četiri je ostala stabilna, a u deset je porasla“, priopćeno je iz Eurostata.

U ožujku su najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u eurozoni dale usluge, koje su zabilježile rast od 1,76 postotnih bodova, zatim hrana, alkohol i duhan s rastom od 0,53 postotna boda, neenergetska industrijska roba koja je imala rast od 0,30 postotnih bodova te energija koja je i jedina zabilježila pad od 0,16 postotnih bodova.

Sljedeća procjena inflacije u europodručju s podacima za travanj 2024. bit će objavljena 30. travnja 2024. godine, priopćio je Eurostat.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari