DZS: Restorani su skuplji 10 posto nego prošle godine

Freepik.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Freepik.com

U ožujku ove godine potrošačke cijene u Hrvatskoj bile za 4,1 posto više u odnosu na isti mjesec 2023., a u odnosu na veljaču 2024. cijene su porasle za 0,9 posto, prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS). Ovi podaci potvrdili su prve procjene indeksa potrošačkih cijena koje su bile objavljene početkom travnja.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, najveći porast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u prosjeku je ostvaren u skupinama restorani i hoteli, za 10,7 posto.

Cijene raznih dobara i usluge porasle su za šest posto, alkoholnih pića i duhana te zdravlja, po svakoj skupini, za 5,6 posto, obrazovanje je bilo skuplje za 5,4 posto, prijevoz za 5,2 posto, hrana i bezalkoholna pića za 4,5 posto, rekreacija i kultura za 4,4 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 3,3 posto te komunikacija za 3,2 posto.

Najviše su na mjesečnoj razini porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, i to za 9,2 posto. Alkoholna pića i duhan bili su skuplji za 1,4 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, razna dobra i usluge za 0,9 posto, a prijevoz za 0,8 posto.

Prema DZS-u, porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama rekreacija i kultura, za 0,8 posto te komunikacija, za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim komponentama indeksa, porast cijena ostvaren je u komponentama usluge, za 6,6 posto, hrana, piće i duhan, za 4,7 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5 posto te energija, za 1,3 posto.

U ožujku u usporedbi s veljačom 2024., porast cijena ostvaren je u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, gdje su cijene bile veće za 2,4 posto. Istodobno, kod usluga su porasle za 0,4 posto, hrane, pića i duhana za 0,3 posto, a energije za 0,2 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije, bile su u prosjeku više za 4,9 posto na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, u usporedbi s veljačom, bile su veće za 0,9 posto.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari