Primorac: Očekujemo da se inflacija u narednom razdoblju smanji

Hina
Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: Hina/Edvard Šušak

Hrvatska ima pet puta veći gospodarski rast od prosjeka Europske unije te po trenutnim pokazateljima očekuje se da se ona u narednom razdoblju dodatno smanji, rekao je ministar financija RH, Marko Primorac, na konferenciji  “Dan hrvatskih financijskih institucija” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva financija, koja je, između ostalog, posvećena i temi osiguravanja dostatnih izvora financiranja iz naše industrije za razvoj gospodarstva.

„Ono što se izostavlja kontinuirano prilikom razgovora, naravno o inflaciji, to je činjenica kako Hrvatska ima pet puta veći gospodarski rast od prosjeka Europske unije. Što je gospodarski rast veći, posebno ako je on motiviran domaćom potrošnjom, dakle potrošnjom kućanstava i investicijama, to više raste potražnja za dobrima i uslugama na tržištu i onda su naravno i cijene nešto veće. Dakle, to su nekakve osnove i to je nekakva elementarna ekonomska logika. Naravno da nismo zadovoljni s ovim brojkama, očekujemo da se inflacija u narednom razdoblju smanji, dakle, da se u narednim mjesecima te brojke snižavaju prema onom idealu, odnosno cilju od dva posto, kojem teže naravno sve države članice Europske unije“, poručio je ministar Primorac.

Državni zavod za statistiku prošli tjedan je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, podsjeća Hina, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest veljaču ove godine, porasla za 0,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za usluge iznosi 6,6 posto, za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan 4,7 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,5 posto, a za energiju 1,4 posto.

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge, za 0,4 posto, skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan, za 0,3 posto, te energija, za 0,2 posto.

Hrvatska je u ožujku, po podacima Eurostata, imala najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u Eurozoni, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), za 4,9 posto.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u ožujku za 0,9 posto, trostruko snažnije nego u veljači.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari