I dalje napeto u Varteksu: Članica Nadzornog odbora dala ostavku

Hina
radnici ispred tvrtke, foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Zagrebačka burza (ZSE) je u srijedu u jutro objavila vijest kako je Božica Čiček-Mutavdžić podnijela ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva.

Čiček-Mutavdžić je na korporativnim stranicama tvrtke navedena kao zamjenica predsjednika Nadzornog odbora.

Nakon prošlotjedne odluke Glavne skupštine o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze (ZSE) Varteks je ovaj tjedan krenuo u pokušaj dokapitalizacije, pri čemu do 11. lipnja ove godine želi prikupiti minimalno 100.004,76 eura, a maksimalno 2.500.004,16 eura novog kapitala.

Novim sredstvima od izdavanja i prodaje novih dionica želi se povećati temeljni kapital tvrtke na najmanje 401.605,92 eura, ili na najviše 2.801.605,32 eura. Cijena novih dionica je 10,44 eura. Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu izdavanjem minimalno 9.579, a maksimalno 239.464 novih redovnih dionica.

Podsjetimo, na prošlotjednoj Glavnoj skupštini odlučilo se kako se temeljni kapital društva smanjuje sa 6.671.558 eura na 301.601,16 eura, odnosno za 6.369.956,84 eura kojima se planiraju pokriti gubici.

U izvješću Uprave stoji kako reputacija tvrtke ukazuje na razvojni potencijal te da postoje zainteresirani novi ulagatelji.

Problemi s bankama

Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka 6. svibnja ove godine bili su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak. Štrajk su prekinuli polovicom svibnja nakon što im je zajamčena isplata plaća.

Prethodno je predsjednica Uprave Jelena Bošnjak dala neopozivu ostavku, a Nadzorni odbor Varteksa izabrao je kao novog predsjednika Karla Kopreka.

Pod njegovom upravom u javnost je prošli vikend poslano priopćenje o sukobu s bankama. U priopćenju Varteksa d.d. od 25. svibnja 2024. godine navedeno je da su HBOR i poslovna banka odbili prezentiranu ponudu za podmirenje dugovanja.

Potom se početkom ovog tjedna oglasio i HBOR.

„Novoimenovani direktor Varteksa d.d. izražava sumnju u opću svrhu i smisao postojanja HBOR-a te insinuira da HBOR ne vodi brigu o očuvanju radnih mjesta niti o novcu poreznih obveznika. Zbog toga smatramo potrebnim reagirati i iznijeti činjenično stanje.“, poručeno je u priopćenju Hrvatske banke za obnovu i razvoj u ponedjeljak, u kojem se reagira na prethodno priopćenje Varteksa iz subote.

Smatramo da medijski pritisci ovakve vrste na HBOR i poslovnu banku nisu potrebni niti korisni. HBOR radi u skladu s pravilima, transparentno i odgovorno, s ciljem zaštite vlastitog kapitala i održavanja financijske stabilnosti. Ostajemo otvoreni za daljnji dijalog s Varteksom i drugim relevantnim dionicima kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje.“, stoji u odgovoru u kojem je vidljivo da još postoje veliki izazovi u vezi rješavanja sudbine varaždinske tvrtke.

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za oko 2 milijuna ili 15 posto manje nego u 2022.

VARTEKS d. d.

Zagrebačka ulica 94, 42000, Varaždin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
16.695.344,08 (2022.)
Broj zaposlenih:
798 (2022.)

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari