HBOR odgovorio Varteksu: Medijski pritisci nisu potrebni, otvoreni smo za dijalog

HBOR
HBOR, Zagreb, Foto: HBOR/PR

U priopćenju Varteksa d.d. od 25. svibnja 2024. godine navedeno je da su HBOR i poslovna banka odbili prezentiranu ponudu za podmirenje dugovanja.

„Također, novoimenovani direktor Varteksa d.d. izražava sumnju u opću svrhu i smisao postojanja HBOR-a te insinuira da HBOR ne vodi brigu o očuvanju radnih mjesta niti o novcu poreznih obveznika. Zbog toga smatramo potrebnim reagirati i iznijeti činjenično stanje.“, stoji u priopćenju Hrvatske banke za obnovu i razvoj u ponedjeljak, u kojem se reagira na prethodno priopćenje Varteksa iz subote.

Priopćenje, kojeg je poslala Savjetnica Uprave HBOR-a Koraljka Perutka Fabijanić, prenosimo u cijelosti:

„HBOR, u suradnji s poslovnim bankama, kontinuirano već godinama ulaže značajne resurse i napore nastojeći pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa. Počevši od predstečajne nagodbe 2013. godine, preko financijsko-operativnog restrukturiranja 2017. godine, pa sve do dodatnih pokušaja komercijalizacije neaktivne imovine i planova za poboljšanje održivosti poslovanja i likvidnosti Varteksa.

Uvažavajući tešku situaciju Varteksa, iskazali smo dodatnu spremnost za suradnju. Uz kašnjenja i neispunjavanja ugovornih obveza i bez obzira na zadržavanje prvog reda tereta nad nekretninama Varteksa, u dogovoru s poslovnom bankom odobravali smo ustupke i odricali se dijela naplate dugovanja iz prodaje neoperativne imovine u korist Varteksa. Iz svega navedenog jasno je da HBOR itekako vodi računa o očuvanju radnih mjesta i nastavku poslovanja Varteksa.

Što se tiče Varteksove prezentirane ponude za podmirenje duga, ista je bila neprihvatljiva jer bi značajno i neopravdano narušila poziciju HBOR-a i poslovne banke. Važno je napomenuti da je HBOR, u dogovoru s poslovnom bankom, a u cilju rješavanja trenutne situacije Varteksu istovremeno ponudio alternativni prijedlog, koji Varteks uopće ne spominje u priopćenju, a na koji još uvijek nije dobiven odgovor.

Smatramo da medijski pritisci ovakve vrste na HBOR i poslovnu banku nisu potrebni niti korisni. HBOR radi u skladu s pravilima, transparentno i odgovorno, s ciljem zaštite vlastitog kapitala i održavanja financijske stabilnosti. Ostajemo otvoreni za daljnji dijalog s Varteksom i drugim relevantnim dionicima kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje.“, stoji u odgovoru u kojem je vidljivo da još postoje veliki izazovi u vezi riješavanja sudbine varaždinske tvrtke.

Varteks trenutno u pokušaju dokapitalizacije

Podsjetimo, na prošlotjednoj Glavnoj skupštini odlučilo se kako se tvrtke povlači sa Zagrebačke burze te da se temeljni kapital društva smanjuje sa 6.671.558 eura na 301.601,16 eura, odnosno za 6.369.956,84 eura kojima se planiraju pokriti gubici.

Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka 6. svibnja ove godine bili su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak. Štrajk su prekinuli polovicom svibnja nakon što im je zajamčena isplata plaća.

Prethodno je predsjednica Uprave Jelena Bošnjak dala neopozivu ostavku, a Nadzorni odbor Varteksa izabrao je kao novog predsjednika Karla Kopreka.

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za oko 2 milijuna ili 15 posto manje nego u 2022.

25 Odgovora

  1. Svojevremeno su imali licencu Levi’s..odlične i kvalitetne traperice. Tuga i jad na što su spali

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari