Varteks se povukao s burze, novcem od temeljnog kapitala vratit će dugove

Hina
radnici ispred tvrtke, foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Dioničari Varteksa na izvanrednoj glavnoj skupštini u utorak donijeli su odluku o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze (ZSE) te odluku o smanjivanju temeljnog kapitala.

Na skupštini društva bilo je nazočno 1.991.915 glasova ili 39,63 posto, od ukupno 5.026.686 glasova, izvijestili su iz Varteksa ZSE.

Iz tvrtke su obećali otkupiti dionice od svih dioničara koji glasaju protiv odluke o povlačenju – po cijeni od 0,06 eura po dionici.

Odlučilo se kako se temeljni kapital društva smanjuje sa 6.671.558 eura na 301.601,16 eura, odnosno za 6.369.956,84 eura kojima se planiraju pokriti gubici.

Na skupštini je donesena i odluka o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju novih dionica.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu izdavanjem minimalno 9.579, a maksimalno 239.464 novih redovnih dionica.

Upis novih dionica vršit će se u jednom krugu, po cijeni od 10,44 eura.

Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako u danom roku za upis i uplatu – tri tjedna od donošenja odluke, odnosno najkasnije do 11. lipnja – bude upisano i uplaćeno minimalno 9.579 dionica, odnosno temeljni kapital povećan za minimalno 100.004,76 eura.

U izvješću Uprave stoji kako reputacija tvrtke ukazuje na razvojni potencijal te da postoje zainteresirani novi ulagatelji.

„Uzevši u obzir gore navedenu argumentaciju, Uprava i Nadzorni odbor Društva smatraju da je oportuno i u najboljem interesu Društva, kao i postojećih dioničara, da se povećanje temeljnog kapitala provede uplatama u novcu, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.“, poručeno je iz tvrtke.

Nagomilani problemi

Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka 6. svibnja bili su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak te su poručili da će štrajkati sve dok im se ne isplate plaće. Štrajk su prekinuli polovicom svibnja nakon što im je zajamčena isplata plaća iz fonda Agencije za osiguravanje radničkih tražbina.

Prethodno je predsjednica Uprave Jelena Bošnjak dala neopozivu ostavku, a Nadzorni odbor Varteksa izabrao je novog predsjednika.

Na sjednici Nadzornog odbora na funkciju člana Uprave Društva imenovan je Karlo Koprek iz Zagreba, na razdoblje od pet godina“, priopćeno je iz tvrtke.

Koprek je ekonomist koji je radio u tvrtki glavnog dioničara Stjepana Čajića, Stype, a radio je i u Infobipu, prvom hrvatskom ‘jednorogu’.

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za oko 2 milijuna ili 15 posto manje nego u 2022.

VARTEKS d. d.

Zagrebačka ulica 94, 42000, Varaždin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
16.695.344,08 (2022.)
Broj zaposlenih:
798 (2022.)

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari