Varteksu opet blokiran račun, predsjednica Uprave podnijela neopozivu ostavku

Hina
Štrajk radnika Varteksa, Varaždin, Foto: Hina/Siniša Kalajdžija/Svibanj 2024.

Predsjednica Uprave Varteksa Jelena Bošnjak dala je neopozivu ostavku na svoju funkciju. Radnici Varteksa nastavljaju štrajk, unatoč obećanjima suvlasnika tvrtke Stjepana Čajića – kako bi zaostale plaće za drugi i treći mjesec – mogli dobiti idućeg tjedna.

„Izvještavamo investicijsku javnost da je račun Društva blokiran s osnova predaje Zahtjeva za prisilnu naplatu, u svrhu isplate plaća radnicima. Članica Uprave Društva Jelena Bošnjak podnijela je ostavku sa danom 09. svibnja 2024. godine.“, izvijestila je Zagrebačka burza u četvrtak popodne.

Vodstvu Varteksa se prethodno obratio i ministar gospodarstva Damir Habijan najavivši da je spreman pomoći tvrtki važnoj za Varaždin, kraj iz kojeg on također dolazi.

Zbog povećanog medijskog interesa za situaciju u Varteksu, korporativne komunikacije tvrtke poslale su priopćenje prije obavijesti o ostavci, u kojem se zahvaljuju ministru Habijanu na ‘volji za pomoć’ i obavještavaju javnost da je upućen zahtjev za sastanak u ministarstvu.

„Osim toga, jedan od dioničara, gospodin Čajić ponudio nam je zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa. Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa, kao i mnogo puta do sada.“, priopćeno je u četvrtak iz Uprave.

Jelena Bošnjak, foto: Varteks PR

Podsjetimo, Stjepan Čajić, suvlasnik tvrtke, izjavio je u srijedu da bi radnici mogli plaće dobiti idućega tjedna. 

„Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani te da nas sačekaju s naplatom.“, stoji u zamolbi upućenoj vjerovnicima u četvrtak.

No očito da to nije bilo dovoljno da se smiri dramatična situacija te je PU Bošnjak odustala od tvrtke i dala ostavku na poziciju na koju je postavljena ove godine.

Kronologija događaja do stupanja u štrajk

Podsjetimo, početkom ovog tjedna radnici tvrtke su stupili u štrajk zbog neisplate plaće za veljaču i ožujak, predvođeni Udrugom radničkih sindikata Hrvatske. Sindikalnu podršku pružili su im i kolege iz središnjice SSSH, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

O situaciji u Varteksu portal Financije.hr je već pisao početkom travnja kada je prvi put došlo do kraće obustave rada jer plaće za veljaču nisu bile u cijelosti isplaćene. Potom su dvojica članova Nadzornog odbora Varteksa, Marko Vučijević i Mate Matić, podnijeli ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva. 

Potkraj travnja obustavljeno je i trgovanje dionicama Varteksa na Zagrebačkoj burzi zbog blokade računa koji je ubrzo ipak odblokiran.

Potom je objavljena vijest kako su dvojica dosadašnjih velikih dioničara Marko Vučijević i Antonio Popić prodali svoje dionice.

Antonio Popić iz Zagreba svojih 749.859 dionica koje predstavljaju 14,92 posto glasačkih prava prodao je Igoru Mešiću iz Varaždina. Marko Vučijević, koji je do sada bio najveći dioničar, prodao je svojih 1.252.090 dionica (24,91 posto glasačkih prava) – modnoj dizajnerici Karli Ćorluki po cijeni od 0,08 centi po dionici, odnosno za 100.167 eura. Ćorluka je ujedno članica Nadzornog odbora Varteksa.

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za oko 2 milijuna ili 15 posto manje nego u 2022.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari