Počeo štrajk u Varteksu

Varteks, ilustracija Foto: Varteks

Tvrtka Varteks, poznata i značajna za varaždinski kraj, već duže je u problemima koji su danas kulminirali štrajkom radnika zbog neisplate dijela plaće za veljaču i cijele za ožujak.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković naveo je medijima kako je Uprava ponudila jednokratnu naknadu od 50 eura onim radnicima koji ne uđu u štrajk i to u roku od 3 do 6 mjeseci kada bi se kompanija trebala poslovno oporaviti. No prema njemu to je pokušaj da se štrajk razbije.

Prema informacijama Rajkovića štrajku se odazvalo 90 posto radnika, a njihov zahtjev je – nova Uprava i prodaja nekretnina van funkcije kako bi se mogle namiriti plaće.

Podsjetimo, o situaciji u Varteksu portal Financije.hr je već pisao početkom travnja kada je došlo do obustave rada jer plaće za veljaču nisu bile u cijelosti isplaćene.

Potom su dvojica članova Nadzornog odbora Varteksa, Marko Vučijević i Mate Matić, podnijeli ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva. Vučijević ujedno je bio jedan od većih dioničara Varteksa, zajedno sa Stjepanom Čajićem, a svaki od njih je držao nešto manje od 25 posto vlasničkog udjela.

Potkraj travnja obustavljeno je i trgovanje dionicama Varteksa na Zagrebačkoj burzi zbog blokade računa

Račun je ubrzo odblokiran, ali su problemi i dalje ostali.

Potom je objavljena vijest kako su dvojica dosadašnjih velikih dioničara Marko Vučijević i Antonio Popić prodali su svoje dionice.

Antonio Popić iz Zagreba svojih 749.859 dionica koje predstavljaju 14,92 posto glasačkih prava prodao je Igoru Mešiću iz Varaždina. Marko Vučijević, koji je do sada bio najveći dioničar, prodao je svojih 1.252.090 dionica (24,91 posto glasačkih prava) – modnoj dizajnerici Karli Ćorluki po cijeni od 0,08 centi po dionici, odnosno za 100.167 eura. Ćorluka, ujedno članica Nadzornog odbora Varteksa, time je izrazila vjeru u spašavanje tvrtke, kao i nova predsjednica Uprave Jelena Bošnjak. 

Ona je za portal Financije.hr potvrdila – kako se pojavio interes za dokapitalizacijom tvrtke te kako je za iduću Glavnu skupštinu predloženo izglasavanje odluke o dokapitalizaciji društva s ciljem prikupljanja neophodnog kapitala za očuvanje društva i radnih mjesta, budući da tvrtka još uvijek posluje s gubicima.

Kao potez za spašavanje tvrtke predložit će se i povlačenje sa Zagrebačke burze, budući da čelništvo smatra kako će se time uštedjeti novac, oko 50 tisuća eura.

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za 2,6 milijuna ili 15,1 posto manje nego u 2022.

Varteks d.d.

Zagrebačka ulica 94, 42000, Varaždin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
16.695.344,08 (2022.)
Broj zaposlenih:
798 (2022.)

2 Odgovora

  1. Zar nije došla ona gospođa na poziciju direktorice sa misijom da spasi Varteks? Što se zbiva sad?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari