Nova čelnica Varteksa nam je ispričala kako planira spasiti tvrtku

Jelena Bošnjak
Jelena Bošnjak Foto: Varteks PR

Prošli tjedan je bio dramatičan za tekstilnu tvrtku Varteks iz Varaždina, a za portal Financije.hr nova i jedina članica Uprave Jelena Bošnjak dala je objašnjenje – što se događa u kompaniji značajnoj za varaždinski kraj.

Na Zagrebačkoj burzi je objavljeno prošli tjedan kako su dvojica članova Nadzornog odbora Varteksa, Marko Vučijević i Mate Matić, podnijeli ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva. Marko Vučijević ujedno je jedan od većih dioničara Varteksa, zajedno sa Stjepanom Čajićem, a svaki od njih drži nešto manje od 25 posto vlasničkog udjela.

Uz te vijesti, prethodno je objavljena i obavijest na ZSE, kako se planira održati Glavna skupština tvrtke na kojem će se raspraviti prijedlog – povlačenja dionica i prestanka burzovnog trgovanja.

Nova čelnica Varteksa Jelena Bošnjak, nagrađivana modna dizajnerica iz Kaštela koja je u Upravu stupila početkom prošlog mjeseca, pojasnila je za Financije.hr – o čemu se radi, napominjući kako se spomenuti potez povlačenja s burze, već ranije htio napraviti.

„S ciljem pojednostavljivanja poslovanja, kao i postizanja uštede od skoro 50.000 eura na godišnjoj razini, na Glavnoj skupštini održanoj još prošle godine 15.12.2023., na dnevnom redu je bio prijedlog odluke o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze. Istu odluku tada skupština nije usvojila budući da nismo u zakonskom roku pribavili elaborat o procjeni vrijednosti dionice. Plan je bio da ponovimo saziv skupštine čim dobijemo elaborat od procjenitelja, što smo sada i učinili.“, navela je Bošnjak.

Jelena Bošnjak, foto: Varteks PR

Još se posluje s gubicima

Uz navedeno, pojavio se interes za dokapitalizacijom, pa su u Varteksu na idućoj skupštini predložili i izglasavanje odluke o dokapitalizaciji društva s ciljem prikupljanja neophodnog kapitala za očuvanje društva i radnih mjesta, budući da tvrtka još uvijek posluje s gubicima, pojasnila je nova članica Uprave. 

„Pokušali smo pristupiti i prodaji neaktivne nekretninske imovine kako bismo prikupili dodatna sredstva. Održali smo razgovore s hipotekarnim vjerovnicima u tu svrhu. Nekretnine su opterećene hipotekama banaka i drugih vjerovnika, pri čemu ukupni osigurani dug nadmašuje procijenjenu vrijednost nekretnina. Prvi red vjerovnika zahtjeva puni iznos od prodaje kako bi namirili svoj dug. Stoga, u kratkom roku ne očekujemo dotok svježeg novca za Varteks iz takvih prodaja. Iz tog razloga smo se okrenuli dokapitalizaciji i zajmovima od dioničara kako bismo prvo stabilizirali operativno poslovanje.“, otkrila je poslovni plan za izvlačenje tvrtke iz problema.

Lokalni mediji pomno prate razvoj situacije u poznatoj i važnoj kompaniji za njihov kraj, a neslužbeno su objavili informacije o problemu isplate plaća, kao i da se u tome ipak uspjelo.

Podsjetimo, Varteks je iz problema pokušao izvući i Nenad Bakić, ali je od toga odustao i kako je naveo za Financije.hr „potpuno se povukao iz te priče“. Bošnjak je nova članica Uprave Varteksa, a petogodišnji mandat počeo joj je teći od 1. ožujka ove godine. Na istoj sjednici Nadzornog odbora opozvan je dotadašnji član Uprave Dražen Dobiš koji je na čelu Varteksa bio od 2022. godine.

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za 2,6 milijuna ili 15,1 posto manje nego u 2022.

VARTEKS d. d.

Zagrebačka ulica 94, 42000, Varaždin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
16.695.344,08 (2022)
Broj zaposlenih:
798 (2022)

19 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari