Varteksu odblokiran račun, u Upravi i dalje vjeruju u oporavak

Varteks, ilustracija Foto: Varteks

„Obavještavamo Vas da smo račun uspješno odblokirali.“, poručili su za Financije.hr iz Uprave Varteksa nakon upita o situaciji koja je eskalirala početkom tjedna.

Podsjetimo, u ponedjeljak u jutro Zagrebačka burza (ZSE) je zaustavila trgovanje dionicama varaždinske tvrtke Varteks zbog ‘neprovjerene informacije o blokadi računa’.

Nakon četrdesetak minuta došla je obavijest na ZSE i iz same Uprave tvrtke: „Izvještavamo investicijsku javnost da je račun društva trenutno u blokadi.“

Podsjetimo, portal Financije.hr je polovicom ovog mjeseca izvijestio o dramatičnim trenucima za tekstilnu tvrtku Varteks iz Varaždina. Na Zagrebačkoj burzi tada je objavljeno kako su dvojica članova Nadzornog odbora Varteksa, Marko Vučijević i Mate Matić, podnijeli ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva. Marko Vučijević ujedno je jedan od većih dioničara Varteksa, zajedno sa Stjepanom Čajićem, a svaki od njih drži nešto manje od 25 posto vlasničkog udjela.

Uz te vijesti, prethodno je objavljena i obavijest na ZSE, kako se planira održati Glavna skupština tvrtke na kojem će se raspraviti prijedlog – povlačenja dionica i prestanka burzovnog trgovanja.

Za portal Financije.hr nova i jedina članica Uprave Jelena Bošnjak dala je potom objašnjenje – što se događa u kompaniji.

Bošnjak, nagrađivana modna dizajnerica iz Kaštela koja je u Upravu stupila u ožujku ove godine napomenula je kako se spomenuti potez povlačenja s burze, već ranije htio napraviti.

Pojednostavljenje poslovanja i uštede

„S ciljem pojednostavljivanja poslovanja, kao i postizanja uštede od skoro 50.000 eura na godišnjoj razini, na Glavnoj skupštini održanoj još prošle godine 15.12.2023., na dnevnom redu je bio prijedlog odluke o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze. Istu odluku tada skupština nije usvojila budući da nismo u zakonskom roku pribavili elaborat o procjeni vrijednosti dionice. Plan je bio da ponovimo saziv skupštine čim dobijemo elaborat od procjenitelja, što smo sada i učinili.“, navela je tada Bošnjak.

Kako se pojavio interes za dokapitalizacijom za iduću skupštinu su predložili i izglasavanje odluke o dokapitalizaciji društva s ciljem prikupljanja neophodnog kapitala za očuvanje društva i radnih mjesta, budući da tvrtka još uvijek posluje s gubicima, pojasnila je nova članica Uprave. 

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za 2,6 milijuna ili 15,1 posto manje nego u 2022.

U vezi najnovijeg raspleta događaja i deblokade računa iz Uprave su potvrdili za Financije.hr da situacija trenutno nije bajna, ali da i dalje vjeruju da idu u pravom smjeru spašavanja tvrtke.

Iz Zagrebačke burze su potvrdili za Financije.hr kako je nakon obavijesti o deblokadi računa nastavljeno trgovanje dionicom Varteksa.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari