Uprava: Sudbina Varteksa sada je u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj

Hina
Štrajk radnika Varteksa, Foto: Hina/Siniša Kalajdžija/6.svibanj 2024.

Zbog povećanog medijskog interesa za situaciju u Varteksu, korporativne komunikacije tvrtke poslale su priopćenje u kojem se zahvaljuju ministru gospodarstva Damiru Habijanu na ‘volji za pomoć’ i obavještavaju javnost da je upućen zahtjev za sastanak u ministarstvu.

„Osim toga, jedan od dioničara, gospodin Čajić ponudio nam je zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa. Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa, kao i mnogo puta do sada.“, priopćeno je iz Uprave.

Podsjetimo, Stjepan Čajić, suvlasnik tvrtke, izjavio je jučer da bi radnici mogli plaće dobiti idućega tjedna. 

„Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani te da nas sačekaju s naplatom.“, stoji u zamolbi upućenoj vjerovnicima.

Kronologija događaja do stupanja u štrajk

Podsjetimo, početkom ovog tjedna radnici tvrtke su stupili u štrajk zbog neisplate plaće za veljaču i ožujak, predvođeni Udrugom radničkih sindikata Hrvatske.

O situaciji u Varteksu portal Financije.hr je već pisao početkom travnja kada je prvi put došlo do kraće obustave rada jer plaće za veljaču nisu bile u cijelosti isplaćene.

Potom su dvojica članova Nadzornog odbora Varteksa, Marko Vučijević i Mate Matić, podnijeli ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva. 

Potkraj travnja obustavljeno je i trgovanje dionicama Varteksa na Zagrebačkoj burzi zbog blokade računa koji je ubrzo ipak odblokiran.

Potom je objavljena vijest kako su dvojica dosadašnjih velikih dioničara Marko Vučijević i Antonio Popić prodali svoje dionice.

Antonio Popić iz Zagreba svojih 749.859 dionica koje predstavljaju 14,92 posto glasačkih prava prodao je Igoru Mešiću iz Varaždina. Marko Vučijević, koji je do sada bio najveći dioničar, prodao je svojih 1.252.090 dionica (24,91 posto glasačkih prava) – modnoj dizajnerici Karli Ćorluki po cijeni od 0,08 centi po dionici, odnosno za 100.167 eura. Ćorluka, ujedno članica Nadzornog odbora Varteksa, time je izrazila vjeru u spašavanje tvrtke, kao i nova predsjednica Uprave Jelena Bošnjak. 

Ona je za portal Financije.hr potvrdila – kako se pojavio interes za dokapitalizacijom tvrtke te kako je za iduću Glavnu skupštinu predloženo izglasavanje odluke o dokapitalizaciji društva s ciljem prikupljanja neophodnog kapitala za očuvanje društva i radnih mjesta, budući da tvrtka još uvijek posluje s gubicima.

Kao potez za spašavanje tvrtke predložit će se i povlačenje sa Zagrebačke burze, budući da čelništvo smatra kako će se time uštedjeti novac, oko 50 tisuća eura.

Na razini grupe 2023. godina završena je s gubitkom od 4,4 milijuna eura, čime je kompanija podebljala minus nakon što je u 2022. zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks grupe lani su dosegnuli 14,6 milijuna eura, što je za oko 2 milijuna ili 15 posto manje nego u 2022.

Poslovni prihodi (EUR):
16.695.344,08 (2022.)
Broj zaposlenih:
798 (2022.)

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari