Hrvatski duhani potpisali 39 novih ugovora s proizvođačima

Hrvatski duhani
Aleksandra Grigić, predsjednica uprave Hrvatskih duhana, Foto: Hrvatski duhani

Hrvatski duhani, dio British American Tobacco grupe (BAT), završili su proces ugovaranja nove proizvodne sezone i osigurali 19 posto više hektara površina pod duhanom nego prošle godine, priopćili su iz te tvrtke.

Ugovoreno je 2.106 hektara, a među 245 proizvođača duhana su i novi poljoprivrednici. Naglasili su da je potpisano 39 novih ugovora s proizvođačima koji ulaze u proizvodnju duhana.

Hrvatski duhani su inače najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije.

“Rast interesa poljoprivrednika za proizvodnju duhana potvrda je da ova proizvodnja ima budućnost kod nas. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj”, rekla je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

Iz tvrtke ističu kako je duhan ratarska kultura čija otkupna cijena kontinuirano raste i da je u zadnje dvije godine porasla za više od 50 posto. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da su cijene duhana lani porasle za 35 posto, dok, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44, odnosno 40 posto.

Hrvatski duhani
Polje duhana, Foto: Hrvatski duhani

Na godišnjoj razini, prema DZS-u, u siječnju 2024. najviše je porastao uvoz pića i duhana, zatim hrane i živih životinja te strojeva i prijevoznih sredstava. Porastao je i izvoz proizvoda u kategoriji piće i duhan, zatim strojevi i prijevozna sredstva te razni gotovi proizvodi.

“Prednosti ovog proizvodnog sustava najbolje su bile vidljive lani kad smo unatoč višestrukom povećanju troškova energije i materijala te ekstremnim vremenskim uvjetima, zbog pravovremene reakcije naših agronoma na terenu te kontinuirane komunikacije s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, uspjeli osigurati dobre prinose”, kazala je Grigić.

Iz Hrvatskih duhana priopćili su kako je ugovaranje nove sezone pratio povećan broj upita proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju.

Zanimalo ih je sve, od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani obrano oko 60 posto površina pod duhanom.

Poslovni prihodi (EUR):
27.104.343,09 (2022)
Broj zaposlenih:
232 (2022)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari