HANFA odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje Zvečeva, dionice plaćene više od procjene

Pixabay.com
Konditorski proizvodi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) povodom zahtjeva društva FLEXWAY ADRIATIC d.o.o. za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje društva ZVEČEVO d.d. na sjednici Upravnog vijeća donijela je rješenje kojim se Društvu FLEXWAY ADRIATIC d.o.o., Zagreb, odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje društva ZVEČEVO d.d.

Podsjetimo, glavna djelatnost Flexway Adriatica, koji je kao društvo posebne namjene osnovan u prosincu 2023., trgovina je slasticama i čokoladom.

„U postupku odlučivanja o Zahtjevu za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Ciljnog društva Zaključkom Hanfe od 7. svibnja i 21. svibnja 2024. zatražena je izmjena i dopuna teksta ponude za preuzimanje te dostava ispravljenog i dopunjenog Elaborata o procjeni fer vrijednosti dionice Ciljnog društva te Izvješća neovisnog ovlaštenog revizora, a 16. svibnja i 27. svibnja 2024. dostavljene su izmjene i dopune teksta ponude za preuzimanje te ispravljeni i dopunjeni Elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice Ciljnog društva te Izvješće neovisnog ovlaštenog revizora, sve sukladno traženjima Hanfe.“, poručili su iz agencije.

Inače, Zvečevo ima temeljni kapital u visini od 9,94 milijuna eura, koji se sastoji od 382.370 dionica, nominalnog iznosa 26 eura.

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je za Ponuditelja 26. ožujka 2024. sklapanjem Ugovora o kupnji dionica između Ponuditelja, kao kupca i Zdravka Alvira iz Zagreba.

Sklapanjem navedenog ugovora Ponuditelj je stekao 287.729 redovnih dionica Ciljnog društva od kojih je 213.167 redovnih dionica serije A (ZVCV-R-A) i 74.562 redovnih dionica serije B (ZVCV-R-B) Ciljnog društva, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala Ciljnog društva i daje 75,25 posto dionica s pravom glasa Ciljnog društva.

Uvidom u naprijed navedeni zahtjev i dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da Ponuditelj djeluje zajednički s društvom FLEXWAY DMCC, Ujedinjeni Arapski Emirati, Dubai te ukupno zajednički drže 287.729 redovnih dionica Ciljnog društva, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala Ciljnog društva i daje 75,25 posto dionica s pravom glasa Ciljnog društva.

Prema dokumentaciji priloženoj navedenom zahtjevu, utvrđeno je da u razdoblju od godine dana prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Ciljnog društva Ponuditelj i osoba koja s njim djeluje zajednički, izuzev naprijed navedenog stjecanja temeljem ugovora o kupoprodaji, nisu stjecali dionice Ciljnog društva, navodi se u zaključku agencije.

Cijena po kojoj je Ponuditelj stekao redovne dionice Ciljnog društva iznosi 38,71 EUR.

„Prema revidiranom Elaboratu o procjeni, fer vrijednost dionice Ciljnog društva na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje (26. ožujka 2024.) iznosi 25,38 EUR za redovnu dionicu Ciljnog društva. Slijedom navedenog, utvrđeno je da je cijena izražena u ponudi za preuzimanje u iznosu od 38,71 EUR određena u skladu s odredbama članka 16. stavka 2. i 3. ZPDD-a. Sukladno odredbama članka 19. stavka 1. ZPDD-a, potrebno je osigurati novčana sredstva za plaćanje preostalih 94.641 redovnih dionica Ciljnog društva.“, stoji u obavijesti HANFE.

Uvidom u potvrdu depozitara – SKDD-a od 23. travnja 2024. utvrđeno je da je Ponuditelj na transakcijski račun SKDD-a izdvojio novčana sredstva potrebna za plaćanje dionica Ciljnog društva koje su predmet ponude za preuzimanje.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari