Cijene kakaa dosegnule najviše razine u povijesti

Pixabay.com
Kakaovac i čokolada, Foto: Pixabay.com

Kakao nastavlja dosezati rekordne cijene, premašivši 9.000 dolara odnosno 8.307 eura po toni, što se dogodilo po prvi puta u povijesti.

Fjučersi su porasli za oko 50 posto samo ovog mjeseca, čime su se ove godine već više nego udvostručili.

Slabe žetve zbog loših vremenskih prilika i bolesti usjeva među zapadnoafričkim uzgajivačima, gdje se uzgaja većina svjetskog kakaa, ostavili su industriju u velikim problemima.

Porast je doveo cijene gotovo do 10.000 dolara, razine koja se do prije samo nekoliko mjeseci činila nezamislivom pa je kakao sada skuplji čak i od industrijskog bakra.

Poskupljenje kakaa odrazit će se i na veće cijene čokolade. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cijena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili u prvi plan guraju one bogate drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

Čokolada bi mogla biti još skuplja za Uskrs iduće godine, ako se bolest kakao drveta i loše vrijeme nastave, a ne treba zanemariti ni visoku cijenu šećera”, pojasnila je Diana Gomes, analitičarka Bloomberg Intelligencea.

Postoji rizik da se situacija s opskrbom pogorša. Nova pravila Europske unije, čiji je cilj zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume, mogla bi dodatno otežati opskrbu vodećih proizvođača čokolade.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari