Cijena kakaa na povijesno visokim razinama, moguća i poskupljenja čokolade

Pixabay.com
Kakaovac i čokolada, Foto: Pixabay.com

Globalne cijene kakaovca dosegnule su novi povijesni rekord te na robnom tržištu u New Yorku su dosegle novu najvišu razinu svih vremena od 5.874 dolara odnosno oko 5.455 eura po toni.

Cijena ključnog sastojka za izradu čokolade, kakaovca, udvostručila se od početka prošle godine jer suho vrijeme šteti usjevima u zapadnoj Africi, odnosno Gani i Obali Bjelokosti, koje proizvode najveći dio globalne ponude.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača čokolade Hershey priopćio je da očekuje da će povijesne cijene kakaa ograničiti rast zarade ove godine.

Izvršna direktorica ove tvrtke, Michele Buck, nije isključila ni postavljanje novih cijena za kupce.

“Ne možemo govoriti o budućim cijenama. S obzirom na to kolike su cijene kakaovca, koristit ćemo svaki alat u našem alatu, uključujući cijene, kao način upravljanja poslovanjem”, rekla je u razgovoru s analitičarima, prenosi BBC.

Ovi komentari su došli nakon što je Hershey objavio svoje financijske rezultate zadnje tromjesečje prošle godine. Podaci pokazuju da je prodaja pala za 6,6 posto jer su potrošači pogođeni inflacijom smanjili potrošnju na slastice.

Prošli mjesec Mondelez, tvrtka koja stoji iza brenda Cadbury, također je identificirala rastuće troškove sastojaka kao jedan od izazova s kojima se susrela u nadolazećoj godini.

Glavni financijski direktor, Luca Zaramella, rekao je da je tvrtka zabilježila značajna izdvajanja za kupnju kakaovca ali i šećera.

Dok je ukupna inflacija za hranu i piće u supermarketima u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjena u studenom na 8,3 posto, rast cijena čokolade bio je znatno viši od 15,3 posto, navodi BBC, dok su pojedine bombonijere poskupjele i do 50 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari