Proizvođači šećera traže intervenciju EU zbog Ukrajine

Foto: Suzy Hazelwood/Pexels

Europska komisija trebala bi nagovoriti Ukrajinu da uvede kvote za izvoz šećera u EU i tražiti od Kijeva da izvozi šećer domaće proizvodnje, uz poštivanje ekoloških propisa EU, poručuje udruga proizvođača CEFS, a prenosi Hina.

“Mogu razumjeti da je rat i da moramo braniti Ukrajinu, ali račun ne bi trebali plaćati samo poljoprivrednici i industrija”, izjavio je na godišnjem skupu udruge CGB u francuskom Reimsu uzgajivač šećerne repe Guillaume Wullens.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu EU je ukinula uvozne carine na ukrajinski šećer pa se uvoz udeseterostručio, premašivši prošle sezone 400.000 metričkih tona.

Nastavio je rasti na početku tekuće sezone i ukrajinski proizvođači procjenjuju da bi mogao dosegnuti 650.000 tona u 2023/2024. i premašiti milijun u sezoni 2024/2025.

Proizvodnja u Ukrajini raste budući da je šećer danas postiže više cijene nego žitarice i uljarice.

Cijene su pak u međuvremenu pale nakon što je Indija objavila da će šećerane uputiti da se umjesto na etanol fokusiraju na proizvodnju šećera.

Pad cijena brine uzgajivače šećerne repe u EU kojima su nakon nekoliko teških godina ponovno porasli prihodi, ali i šećerane kojima su visoke cijene donijele rekordnu dobit.

“Cijene su na fizičkom tržištu već počele padati zbog ukrajinskog uvoza, s rekordnih oko 1.000 eura po toni na oko 800 eura. Na svjetskim pak tržištima i dalje rastu”, rekao je analitičar skupine uzgajivača šećerne repe CGB Timothe Masson.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari