Ukrajina izvezla 700.000 tona žitarica novim crnomorskim koridorom

Pixabay.com
Žetva žita, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Otprilike 700.000 metričkih tona žitarica izvezeno je kroz novi ukrajinski crnomorski izvozni koridor otkako je počeo s radom u kolovozu, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski.

Ukrajina je pokrenula “humanitarni koridor” kako bi oslobodila brodove namijenjene afričkim i azijskim tržištima i zaobišla de facto blokadu, nakon što je Rusija ovoga ljeta napustila sporazum koji joj je jamčio izvoz žita za vrijeme rata.

Potkraj ljeta su iz ministarstva poljoprivrede najavili da razmatraju korištenje druge rute za isporuke žitarica.

“Tijekom rada novog koridora, 38 brodova uplovilo je u luke, a više od 30 ih je izašlo. Naravno, ne svi sa žitom. Ipak, uspjeli smo izvesti gotovo 700.000 tona žitarica“, kazao je ministar poljoprivrede Mikola Solski.

On je rekao i da je Ukrajina u rujnu izvezla 2,3 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda iz malih ukrajinskih riječnih luka na Dunavu. Dodao je da je ukupni izvoz hrane prošlog mjeseca iznosio 3,6 milijuna tona.

Sporazum o izvozu žita, prenosi Hina, sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske, istekao je u srpnju, a Rusija ga je odbila obnoviti. Moskva je tada tvrdila da nije ispunjen zahtjev za ukidanjem sankcija na ruski izvoz žita i gnojiva.

Ukrajina je izvozila do tri milijuna tona hrane mjesečno putem koridora dok je djelovao, a njezin ukupni izvoz hrane, uključujući alternativne rute, dosezao je do šest milijuna tona mjesečno.


2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari