Ukrajina će povećati proizvodnju čelika

Pixabay.com
Čelik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukrajina će povećati proizvodnju čelika u ovoj godini na 6,5 milijuna metričkih tona, a ako se ukine blokada njezinih luka na Crnom moru, mogla bi je udvostručiti, rekao je čelnik udruge proizvođača Ukrmetalurgprom.

Do početka ruske invazije u veljači prošle godine Ukrajina je bila 25. proizvođač čelika u svijetu, s proizvedenih 21,4 milijuna tona u 2021. godini, prema podacima Svjetske udruge proizvođača čelika. Lani ukrajinska proizvodnja spustila se na samo 6,3 milijuna tona.

Dvije ogromne čeličane gotovo su uništene tijekom višemjesečne ruske opsade Mariupolja, grada i luke na Azovskom moru, prenosi Hina.

“Ukrajinska industrija čelika vjerojatno je najteže stradala (u invaziji). U 2022. izgubili smo niz čeličana, u prvom redu u Mariupolju”, rekao je čelnik Ukrmetalurgproma Oleksandr Kalenkov u četvrtak u intervjuu za Reuters.

Do ruske invazije Ukrajina je imala 10 čeličana ukupnog godišnjeg kapaciteta od 25,3 milijuna tona. Ostalo ih je šest koje mogu proizvesti oko 17 milijuna tona čelika, kaže Kalenkov.

U prvih osam mjeseci ove godine proizvodnja je po njegovim riječima porasla za pet posto zahvaljujući programima obnove i velikim narudžbama ukrajinskih oružanih snaga, ali za izvoz je ključno otvaranje crnomorskih luka.

Cijene željezničkog prijevoza udvostručene su u proteklih godinu dana, naglasio je, a blokada morskih luka lišila je industriju najjeftinije prijevozne rute za izvoz.

“Ako se morske luke ne otvore, naša industrija neće preživjeti, a probleme će, nakon nas, imati i svi drugi. Ako se pak brodski transport obnovi, moći ćemo udvostručiti proizvodnju”, rekao je Kalenkov.

Ukrajinski sektor čelika tradicionalno izvozi oko 80 posto proizvodnje, naglašava čelnik Ukrmetalurgproma.

“Uvijek smo jako ovisili o izvozu – zadnjih 25 do 30 godina izvozili smo 80 posto proizvoda od čelika, nijedna zemlja u svijetu ne ovisi u toliko mjeri o izvozu”, rekao je.

Prodaja na domaćem tržištu iznosila je prije rata oko pet milijuna tona godišnje, a u prvoj godini rata potonula je na dva milijuna tona. U 2023. potražnja je poskočila zahvaljujući programima obnove i potrebama vojske.

“Udio izvoza (u 2023.) iznosi 53 posto. Ove godine pomoglo nam je domaće tržište pa naše tvrtke povećavaju proizvodnju”, rekao je Kalenkov.

Oko 30 posto kapaciteta za proizvodnju čelika nalazi se u istočnim industrijskim regijama nad kojima je Ukrajina izgubila kontrolu nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, navodi Reuters.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari