Ukrajinska središnja banka očekuje rast BDP-a i bolja inflatorna kretanja

Pixabay.com
Ukrajinska grivna, Foto: Pixabay.com

Ukrajinska središnja banka poboljšat će svoje prognoze za inflaciju i rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu na svom monetarnom sastanku ovog mjeseca jer je situacija u poljoprivrednom sektoru bolja, rekao je zamjenik guvernera ove banke Serhiy Nikolaichuk.

Nikolaichuk je, tijekom internetskog intervjua za izdanje Forbes-Ukrajina, rekao da se stopa inflacije usporava brže nego što se u početku očekivalo.

„Gospodarstvo napreduje, uglavnom zahvaljujući povoljnoj situaciji u poljoprivrednom sektoru“, rekao je Nikolaichuk.

Reuters navodi i da je odbio dati točne brojke, rekavši da će biti objavljene na monetarnoj sjednici zakazanoj za 26. listopada.

Središnja banka Ukrajine je ranije rekla da očekuje rast BDP-a od 2,9 posto ove godine nakon pada od 29,1 posto prošle godine. Predviđa se da će inflacija ove godine dosegnuti 10,6 posto.

Ovaj je tjedan Narodna banka Ukrajine ukinula i službeno vezivanje svoje valute grivne za dolar, koje je uvedeno nakon ruske invazije u veljači 2022. godine. Valuta je bila vezana za 36,57 za dolar od srpnja 2022. godine.

Guverner središnje banke Andriy Pyshnyi rekao je nakon prvog dana trgovanja da je Narodna banka Ukrajine prodala onoliko dolara koliko je potrebno da zadovolji potražnju za čvrstom valutom na deviznom tržištu.

“Naša je zadaća održati stabilnost tečaja. Siguran sam da će se intervencije postupno stabilizirati, kada tržište shvati da središnja banka ne planira pustiti grivnu da slobodno pluta”, rekao je u objavi na društvenim mrežama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari