Snažan rast cijena kakaovca ugrozio prerađivače u Africi

Freepik.com
Čokolada, ilustracija, Foto: Freepik.com

Svjetske cijene kakaovca snažno su porasle i početkom veljače 2024. dosegnule su na robnom tržištu u New Yorku rekordna 5.874 dolara po toni, izvijestio je BBC.

Vodeći prerađivači u Obali Bjelokosti i Gani zaustavili su pogone jer si ne mogu priuštiti kakaovac zato što je sada gotovo dvostruko skuplji nego prije godinu dama, upozoravaju trgovci. Proizvođači pak procjenjuju da bi urod ove godine mogao biti slabiji za više od 10 posto.

Pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina padaline su se prorijedile u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača koji proizvode gotovo 60 posto svjetskog kakaovca, a to sve utječe na urod.

“Potražnja mora naglo oslabiti da bi uhvatila korak s urušavanjem ponude”, objašnjava svjetski stručnjak za kakaovac u Tropical Research Services Steve Wateridge.

Proizvođači čokolade ne mogu proizvoditi čokoladu od sirovog kakaovca i oslanjaju se na prerađivače koji zrna pretvaraju u maslac i liker. No, prerađivači poručuju da im je kakaovac preskup.

Državni prerađivač u Obali Bjelokosti Transcao objavio je da više ne kupuje kakaovac zbog visoke cijene, prenosi Hina. Još trošimo zalihe, dodali su, ne navodeći brojke. Dva izvora u industriji rekla su da je pogon gotovo stao.

Jedan od izvora rekao je da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih pogona u Obali Bjelokosti koja proizvodi gotovo polovinu svjetskog kakaovca. Navodno čak i globalni trgovac Cargill ima problema s kupovinom kakaovca za veliki pogon za preradu u Obali Bjelokosti, koji je u veljači na tjedan dana prestao s radom.

U Gani, drugom proizvođaču kakaovca u svijetu, većina od osam pogona, uključujući onaj državne tvrtke za preradu CPC, više je puta obustavljala rad na nekoliko tjedana od početka sezone u listopadu 2023. CPC je objavio da zbog nestašice kakaovca radi s oko 20 posto kapaciteta.

Međunarodna organizacija za kakaovac (ICCO) očekuje da će globalna proizvodnja ove sezone pasti za 10,9 posto, na 4,45 milijuna metričkih tona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari