Zabrinjavajuće razine olova i kadmija u čokoladnim proizvodima u SAD-u

Pixabay.com
Čokolada, ilustracija Foto: Pixabay.com

Consumer Reports je u srijedu objavio da je otkrio zabrinjavajuće razine olova i kadmija u novim čokoladnim proizvodim u SAD-u i ponovno pozivao Hershey da smanji količine metala koje njihova čokolada sadrži.

Rekli su da je 16 od 48 čokoladnih proizvoda različitih proizvođača koje su njegovi znanstvenici nedavno testirali u sedam kategorija – tamna čokolada, mliječna čokolada, kakao prah, čokoladni komadići i mješavine za kolače, čokoladne kolače i vruću čokoladu – sadržavalo potencijalno štetne razine olova, kadmij ili oboje.

Svih 48 proizvoda sadržavalo je mjerljive količine metala, a pločice mliječne čokolade, koje imaju manje krutih tvari kakaovca, bile su jedina kategorija koja nije sadržavala prekomjerne količine, prenosi Reuters.

Consumer Reports navodi da dugotrajna izloženost metalima može rezultirati problemima živčanog sustava, supresijom imunološkog sustava i oštećenjem bubrega, s većom opasnošću za trudnice i malu djecu.

Među proizvodima za koje je utvrđeno da sadrže prekomjeran udio metala bili su tabla tamne čokolade i mješavina tople čokolade iz Walmarta, kakao prah Hershey’s i Droste, komadići poluslatke čokolade iz Targeta i mješavine tople čokolade od Trader Joe’sa, Nestlea i Starbucksa.

Testiranje Consumer Reports-a uslijedilo je nakon njegovih nalaza prošlog prosinca da su 23 od 28 testiranih pločica tamne čokolade imale prekomjerne količine olova ili kadmija, uključujući Hershey proizvode koji se prodaju pod vlastitim brendom te brendove Lily’s i Scharffen Berger.

Ponovno traže od Hersheya da smanji teške metale u svojoj čokoladi. Više od 75.000 potrošača potpisalo je raniju peticiju.

Direktor prehrambene politike Consumer Reportsa Brian Ronholm rekao je da bi se Hershey, kao “vodeći i popularni brend”, trebao posvetiti uklanjanju “opasnih razina” teških metala iz svojih čokoladnih proizvoda, čineći ih sigurnijima za potrošače.

U ožujku je glavni financijski direktor Hersheya Steve Voskuil rekao da njegova tvrtka želi smanjiti razine olova i kadmija, “prirodnog” sastojka koji bi mogao varirati ovisno o zemljama iz kojih dolazi njihova čokolada.

“Voljeli bismo ga potpuno iskorijeniti”, rekao je Voskuil.

5 Odgovora

  1. Svako malo neka vijest o stetnim tvarima u hrani. Tko zna sto sve unesemo u organizam a da ni ne znamo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari