Valutni tečajevi zaustavili prihod Nestlea

pixabay
Nestle čokolada, ilustracija Foto: Pixabay.com

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je o skromnom rastu prihoda u prvoj polovini godine budući da su nepovoljni valutni tečajevi prigušili utjecaj podignutih cijena, uz smanjeni obujam prodaje.

Ukupni prihod porastao je u razdoblju od siječnja do lipnja za 1,6 posto, na 46,3 milijarde franaka (48,5 milijardi eura), izvijestila je kompanija. Valutni tečajevi smanjili su prihod za 6,7 posto, navode u danas objavljenom izvješću.

Organska stopa rasta, prenosi Hina, koja isključuje promjene valutnih tečajeva i prodaju odnosno kupnju imovine, iznosila je 8,7 posto, odražavajući 9,5 posto više cijene i pad obujma prodaje za 0,8 posto.

Cijene su najviše podigli na tržištima Latinske Amerike, za 12,5 posto. U Europi podignute su za 11,0 posto, a u Sjevernoj Americi za 11,3 posto.

Obujam prodaje najviše se smanjio na europskom tržištu, za 2,4 posto, više nego dvostruko snažnije nego u Sjevernoj Americi. Porastao je samo u Kini, za 1,3 posto. Pokretač organskog rasta bila je hrana za kućne ljubimce, navode u Nestleu, izdvojivši i kavu.

Neto dobit švicarskog diva porasla je u prvoj polovini godine za 7,7 posto, na 5,6 milijardi franaka.

Kompanija je podigla procjenu organskog rasta u ovoj godini na sedam do osam posto.

“Potrošnja kod kuće normalizirala se nakon covida, što je uklonilo uteg s rasta nekih kategorija naših proizvoda, a vanjski kanali prodaje i dalje bilježe snažan rast”, objasnio je u priopćenju izvršni direktor Mark Schneider.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari