Uprava za sigurnu hranu Slovenije: Salmonela utvrđena u pripravku iz Slovenije, svježa perad podrijetlom iz Hrvatske

Pixabay.com
Jedna od 2.500 vrsti bakterije Salmonella, Foto: Pixabay.com

Uprava za sigurnu hranu, veterinarstvo i zaštitu bilja Slovenije (UVHVVR) pojasnila je za Financije.hr informaciju o pojavi bakterije Salmonela u pilećim krilcima porijeklom iz Hrvatske, a o čemu je i izvjestila europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom – RASFF, 5. rujna 2023. godine.

UVHVVR je za Financije.hr priopćio da je u sklopu ljetnog programa uzorkovanja uzorkovala i mesni pripravak proizveden u Sloveniji od svježeg mesa peradi podrijetlom iz Hrvatske (svježa perad). U uzorku mesnog pripravka iz Slovenije potvrđena je bakterija Salmonella Stanley.

Podsjećaju i da je Uredbom (EU) br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu, kao kriteriju sigurnosti, propisano:

  • nepostojanje bakterije Salmonella spp u mesnim pripravcima ili
  • nepostojanje patogenih sojeva Salmonella typhimurium ili Salmonella Enteritidis u pilećem mesu.

Iz navedenog proizlazi, kažu u UVHVVR-u za naš portal, da je sukladna hrana (svježe meso peradi) distribuirana iz Hrvatske u Sloveniju.

Informacija je proslijeđena sustavu iRASFF, s ciljem obavještavanja nadležnih hrvatskih tijela kako bi proizvođač mogao preispitati svoju unutarnju kontrolu i provjerio mogućnost da li je svježe meso peradi izvor salmonele u mesnom pripravku. Pregledom svih podataka utvrdili smo da je u obavijesti pogrešno navedeno podrijetlo proizvoda, a trebalo bi biti Slovenija, te smo zatražili ispravak“, stoji u priopćenju dostavljenom za Financije.hr.

Podsjećamo, europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom – RASFF, 5. rujna je objavio da je pronađena bakterija Salmonela u pilećim krilcima, kojim je prometovano u Sloveniji tijekom kolovoza, a kao država podrijetla mesa navedena je Hrvatska. Izvješće prema RASFF-u podnijeo je nadležni inspektorat Slovenije sa naznakom da nije bilo evidentiranih zaraženih osoba te da ga više nema na tržištu.

Salmonela, koju izaziva bakterija Salmonella, zove se i „bolest prljavih ruku“, a najčešći put zaraze jest konzumacija zaražene hrane, koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris. Namirnice koje nose najviše rizika su sirovo meso (poglavito perad), jaja i mliječni proizvodi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari