Opoziv jedne vrste slavonske kobasice, zbog bakterije Listeria

pixabay.com
Povučena vrsta kobasice sa tržišta Hrvatske, ilustracija Foto: Pixabay.com

Državni inspektorat RH izvijestio je o opozivu proizvoda „Polutrajna kobasica, Antonio, Suha slavonska kobasica“, sa oznakom: upotrijebiti do 20.01.2024;  zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod koji se povlači s tržišta ima LOT broja 20-07-2023., a proizvođač je Obrt Ilija Đordić, iz Velike Mlake. Iz HAPIH-a ističu da proizvod nije u skladu s EU Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.  

www.hapih.hr
Suha slavonska kobasica, proizvod koji je povučen sa tržišta Hrvatske, Preuzeto sa: https://www.hapih.hr/opoziv-proizvoda-suha-slavonska-kobasica/

Obavijest o povlačenju ove kobasice, odnosi se isključivo na gore navedeni proizvod.

Podsjećamo, listerioza je bakterijska crijevna infekcija, koja nastaje kao posljedica konzumacije hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria, najčešće vrstom Listeria monocytogenes koja je veoma rasprostranjen mikroorganizam prisutan i u sirovoj hrani, a posljedično se pojavljuje i u prostorima za proizvodnju hrane.

Najveći rizik za prijenos bolesti dešava se po završenom procesu proizvodnje ili kuhanja, kao i konzumaciji sirove hrane. Termička obrada, kuhanje i pečenje uništava bakterije.

Hrana koja nije ohlađena na temperaturu frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, također je izložena povećanom riziku.

Jedan odgovor

  1. Ne razumijem kako uopće može doći do toga da takav proizvod dođe na police. Nadam se da su ljudi na vrijeme vidjeli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari