Hanfa odobrila NLB banci stjecanje udjela u društvu Mobil Leasing

Sjedište NLB Ljubljana, Foto: Iztok Lazar

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je odluku kojom se društvu Nova Ljubljanska banka (NLB) iz Slovenije odobrava neizravno stjecanje kvalificiranog udjela u leasing društvu Mobil Leasing, u visini od 100 posto udjela u temeljnom kapitalu i glasačkim pravima.

Riječ je o društvu koje prema imovini zauzima 3,3 posto hrvatskog leasing tržišta s aktivnih 3.500 ugovora o financiranju vozila.

Rješenje o suglasnosti donijeto je na sjednici Upravnog vijeća održanoj 28. lipnja 2024., na temelju članka 15. točke 3. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te članka 16. stavka 1. Zakona o leasingu.

„Zahtjev za neizravno stjecanje posljedica je prethodne odluke Nove Ljubljanske banke da u studenome 2023. s Europskom bankom za obnovu i razvoj i društvom Biser Holdings Limited započne postupak kupoprodaje slovenskog društva SLS HoldCo, koje posjeduje 100 posto udjela u društvu Summit Leasing Slovenija, inače vlasniku Mobil Leasinga u Hrvatskoj. Hanfa je donijela navedenu odluku nakon analize financijskog stanja i primjerenosti namjeravanog stjecatelja, uzimajući u obzir sve relevantne zakonske kriterije“, priopćeno je iz Hanfe.

Procijenjeno je i da Nova Ljubljanska banka ispunjava sve uvjete za stjecanje prema Zakonu o leasingu te da nema opravdanih razloga za sumnju u vezi s pranjem novca ili financiranjem terorizma.

„Isto tako, u kontekstu informacija kojima Hanfa raspolaže, a u vezi s postupcima koji se vode oko prenesene devizne štednje između društava Ljubljanska banka i Nova Ljubljanska banka s jedne te društava Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb s druge strane, Hanfa smatra da, s obzirom na regulatorni okvir i činjenicu da je riječ o stjecanju kvalificiranog udjela društva koje se bavi poslovima leasinga, a ne prikupljanjem depozita građana, doneseno rješenje za navedene postupke nije relevantno“, pojašnjavaju iz ove agencije.

Nova Ljubljanska banka dužna je Hanfi dostaviti mišljenje ili suglasnost drugog nadležnog tijela iz Hrvatske, druge države članice ili treće države odnosno informacije o postupcima i ishodima tih postupaka u vezi s njegovom procjenom, kao i odustancima od njih, a koje bi mogle utjecati na promjenu uvjeta na temelju kojih je Hanfina suglasnost izdana, najkasnije u roku od osam dana od njihova primitka.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari