Preuzimanje Addiko banke: Analitičari daju prednost NLB-u, ali druga dva igrača ne odustaju od namjere

Sjedište NLB Ljubljana, Foto: Iztok Lazar

NLB banka Ljubljana predstavila je ponudu koju je predala za Addiko banku, koja ima sjedište u Beču, a ponuda se odnosi na 19.287.142 redovnih dionica bez nominalne vrijednosti na donositelja s napomenom da je radi izbjegavanja sumnje, 212.858 trezorskih dionica, koje drži Addiko, isključeno iz ponude, rečeno je na konferenciji za novinare NLB banke u Ljubljani.

NLB je ponudio 20 eura po dionici bez prilagodbe za dividendu isplaćenu 7. svibnja 2024. godine. Ponuda podliježe minimalnom pragu prihvaćanja od 75 posto na temelju 19.500.000 izdanih dionica.

No, u utakmici za preuzimanje Addiko banke su, uz NLB, i  tu su Agri Europe Cyprus, čija ponuda je izlistana na službenoj stranici Addiko banke i Alta Pay Group, koja za sada još nije vidljiva.

Ponuda NLB-a je, kako kaže predsjednik uprave Blaž Brodnjak, važna za Hrvatsku, za njeno gospodarstvo i njen razvoj. Ujedno ocjenjuje i da je ovo atraktivna i rijetka izlazna prilika za sadašnje dioničare Addika.

Prihvaćanje ponude istječe 16. kolovoza, a 20. kolovoza počinje rok za dodatno prihvaćanje ponude, ako je postignut prag prihvaćanja od 75 posto i da su ispunjeni svi ostali prethodni uvjeti – osim regulatornih odobrenja i odobrenja kontrole koncentracije. 20. studenog ističe svi rokovi za ovu ponudu.

Bankarska regulatorna odobrenja i odobrenja kontrole spajanja trebaju biti zvanično završena do 30. lipnja 2025. godine.

Ponuda predstavlja premiju od 36,6 posto na tromjesečni VWAP (volume-weighted average price). Ovo preuzimanje bi učvrstilo vodeću poziciju NLB-a u bivšoj Jugoslaviji, našoj matičnoj regiji. Rastu vodeći tržišni udjeli u Sloveniji, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a ulazak u Hrvatsku nam je važan, zbog rasta BDP i uvođenja eura a i velika je sinergija između Slovenije i Hrvatske. Hrvatska je najveće gospodarstvo u regiji i jedina bivša jugoslavenska republika u kojoj NLB nije prisutna, čineći osam posto slovenskog izvoza. Mnogi korporativni klijenti NLB-a aktivni su u Hrvatskoj. Addiko je imao 5,4 posto tržišnog udjela u potrošačkom financiranju u Hrvatskoj 2023. godine, u usporedbi s 2,8 posto tržišnog udjela prema ukupnoj imovini. NLB-ove snažne razine kapitala i likvidnosti omogućit će financiranje transakcije iz postojećih izvora“, rekao je Brodnjak.

Ako regulator iz Hrvatske ne odobri ovu ponudu, pojasnio je Brodnjak, onda cijela ponuda propada i mijenja se jer bez hrvatskih regulatora, nema kupnje.

Druge ponude za Addiko AG

Jedna od ponuda je i ponuda Miodraga Kostića, preko Agri Europe Cyprus, koji namjerava preuzeti 17 posto po cijeni od 16,24 eura po dionici nakon isplate dividende.

Agri Europe je 25. ožujka ove godine, preuzimajući deset posto dionica Addiko banke, objavila dobrovoljno pokretanje ponude za stjecanje dodatnih 17 posto dionica banke.

Rok za obavještenje regulatora o ponudi bio je 10. travnja, ali je produljen do 24. travnja zbog “promijenjenih okolnosti” i potrebe da se u dodatnom pripremnom postupku ocijeni nova vlasnička struktura Addiko banke.

Razdoblje prihvaćanja za ovu ponudu počeo je 16. svibnja 2024. godine a istječe 25. srpnja 2024. godine u 17 sati, navodi se na službenoj stranici Addiko banke.

Treća ponuda o kojoj se priča je i ponuda Alta Paya, koji sada drži 9,63 posto dionica austrijske banke i koji su naveli da je od početka riječ o postupku stjecanja udjela od 29,59 posto dionica, no ona nije vidljiva na službenoj stranici Addiko banke.

Iz Agri Europe su istaknuli da ne djeluju u dogovoru sa srpskom Alta Pay grupom.

Addiko Bank AG objavila je i da je srpska kompanija Diplomat Pay, koju kontrolira Stefan Rodić, 20. ožujka ove godine od Alta Pay grupe uvjetno kupila 6,87 posto udjela u toj banci.

Kako bečka banka navodi, ta se transakcija odnosi na dionice koje Alta Pay još ne posjeduje, a koje su predmet još jednog uvjetnog kupoprodajnog ugovora. Zasebno, Diplomat Pay kupio je još 3,12 posto udjela kroz više transakcija od 26. ožujka do 10. travnja, izvijestio je Addiko.

No, analitičari ocjenjuju da se ne može provjeriti pouzdanost tih transakcija jer je pitanje jesu li one zapravo dovršene. Iako je ova utakmica tek počela, mnogi su skloni reći da bi bilo veliko iznenađenje da Alta Pay na kraju bude pobjednik.

Analitičari InterCapitala kažu da bi NLB imao velike koristi od preuzimanja: “Ako se to ostvari, to bi NLB-u omogućilo širenje prisutnosti u Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori, kao i posredan ulazak na tržište na koje već duže vrijeme žele ući – hrvatsko. Smatramo da je ovo pozitivan razvoj događaja za NLB, jer bi ponudio snažnu sinergiju prema postizanju ciljeva Društva postavljenih u strategiji do 2030.”

40 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari