Slovenski NLB objavio namjeru preuzimanja dionica Addiko Bank AG

https://www.nlb.si/nlb/nlb-portal/slo/o-banki/za-medije/poslovalnica-ljubljana-trg-republike2.jpg
NLB, Ljubljana, Slovenija, Foto: NLB Banka/PR

Nova Ljubljanska banka (NLB) je putem, Ljubljanske burze, objavila namjeru preuzimanja svih dionica Addiko Bank AG, krovne austrijske banke pod čijom kapom posluju Addiko banke u regiji.

NLB vlasnicima nudi 20 eura za svaku dionicu Addiko Banka, prenosi Bloomberg Adria, što predstavlja premiju od dvadesetak posto u odnosu na prosječnu cijenu dionice u proteklih šest mjeseci i premiju od pet posto u odnosu na zaključnu cijenu dionice od srijede.

Glavni izvršni direktor NLB-a, Blaž Brodnjak, u priopćenju banke navodi kako su tamo “impresionirani” razvojem i mogućnostima Addiko grupe kao specijalizirane potrošačke banke i partnera malim i srednjim poduzećima.

“Kao dodatak tome što bi NLB grupa dobila na veličini i mogućnostima u četiri od naša sadašnja tržišta (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora), Addiko bi značio širenje, nakon uvođenja eura i ulaska u Schengenski granični režim, na vrlo važno tržište susjedne Hrvatske, najveće ekonomije u našoj regiji i mosta prema svim ostalim tržištima i jedinom na kojem NLB sada nije prisutan”, dodao je Brodnjak.

U NLB-u napominju kako će ponudu objaviti čim dobiju odobrenje austrijskih regulatora, navodi isti izvor, a njeno zaključenje će ovisiti o stjecanju većinskog udjela u Addiko Banku. Dodaju i kako će njihova ponuda biti konkurentska najavljenoj ponudi tvrtke Agri Europe u slučaju da obje dobiju dozvolu regulatora. Agri Europe je objavu svoje ponude najavio 25. ožujka.

NLB-u bi ovo bila prilika i za ulazak na hrvatsko bankovno tržište.

Addiko Bank nastala je na temeljima Hypo-Alpe-Adria banke, a osim na domicilnom austrijskom tržištu, posluje i na svim tržištima država bivše Jugoslavije s iznimkom Sjeverne Makedonije.

Addiko banka se veličinom aktive nalazi na šestom mjestu hrvatskog tržišta. Krajem prošle godine aktiva joj je iznosila 2,2 milijarde eura, dok vodećoj Zagrebačkoj banci aktiva bila 20,4 milijardi.

Svojom ponudom NLB ulazi u vlasničku utrku za dionicama Addiko Bank AG u kojoj se već nalaze dvije tvrtke iz Srbije – Agri Europe, te Alta Pay Group.

Prema dostupnim podacima s internetskih stranica Addiko Bank AG i Agri Europe Cyprus i Alta Pay Group u ovom trenutku drže po nešto manje od deset posto dionica Addiko Banka. Ostatak je raspoređen među malim i institucionalnim investitorima.

Veličina udjela do deset posto nerijetko je granica do koje pojedini dioničari mogu ići u vlasništvu banaka bez odobrenja regulatora.

Podsjećamo, NLB je krajem ožujka imala više od 400 poslovnica, 2,9 milijuna klijenata te aktivu od 26 milijardi eura. Uz domaće slovensko tržište NLB trenutno posluje u još pet država, Bosni i Hercegovini gdje ima dvije banke, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Od 2020. godine NLB je preuzela Komercijalnu banku Srbiji i njenu istoimenu podružnicu u Crnoj Gori te Sberbanku u Sloveniji. Sve banke su kasnije integrirane u NLB grupu. Krajem prošle godine NLB je sklopio sporazum o preuzimanju slovenskog holdinga SLS Holdco, krovne kompanije Summit Leasinga u Sloveniji i njegove podružnice u Hrvatskoj, Mobil Leasinga.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari