Upravljanje troškovima u fokusu banaka

Freepik.com
Upravljanje troškova banaka, Foto: Freepik.com

Najnovije istraživanje KPMG International, koje je obuhvatilo više od 200 globalnih bankarskih institucija, pokazalo je da s porastom inflacije, uz očekivano smanjenje kamatnih stopa oporavkom globalne ekonomije, upravljanje troškovima ponovno postaje ključno područje fokusa za banke, pri čemu razvijaju nove strategije njihove optimizacije.

Istraživanja ukazuju da se očekuje poboljšanje troškovne efikasnosti banaka na razini od približno deset posto u sljedećih 12 mjeseci do čak 20 do 30 posto u sljedeće tri godine. S obzirom na inflatorna kretanja, navedene očekivane vrijednosti predstavljaju ključne ciljeve kojima će banke težiti u predstojećem razdoblju.

Jedan od zaključaka analize je i kako banke danas imaju bolji uvid u strukturu i pokretače troškova, prenosi Hina, pri čemu približno 86 posto rukovoditelja banaka smatra kako imaju uspostavljen precizan pregled troškovne baze i vezu s procesima, dok tri od četiri čelnika banaka vjeruju da imaju prave poticaje za postizanje ciljeva.

Dodatni izazovi banaka u Hrvatskoj i regiji

Analizirajući rezultate istraživanja, partner zadužen za poslovno savjetovanje u KPMG-u, u Hrvatskoj, Daniel Lenardić, navodi također i trenutnu relativno malu veličinu banaka u Hrvatskoj kao dodatni otežavajući čimbenik.

Manja veličina banaka u Hrvatskoj, uz relativno široku paletu proizvoda i usluga te uz veličinu poslovne mreže slične kao i kod znatno većih usporedivih banaka u EU, dodatno otežavaju postizanje troškovne efikasnosti. Tu je i potreba za značajnijim investicijama u daljnju digitalizaciju procesa. Uz nedavno značajno povećanje cijena rada i usluga na hrvatskom tržištu, to je jedan od glavnih razloga da su povrati na investicije u digitalizaciju, kao i s time povezano smanjenje troškova, manji nego kod EU usporedive grupe banaka”, ističe Lenardić.

Dodatno analizirajući stanje na domaćem tržištu, direktor u KPMG-ovu odjelu poslovnog savjetovanja zadužen za banke i financijske institucije Zdravko Čičak  navodi da su do sada hrvatske i regionalne banke navedene izazove kompenzirale kroz niže troškove financiranja, primarno depozita te niže troškove rada i ljudskih resursa.

“U situaciji povećanih inflatornih pritisaka i troškova novih regulatornih zahtjeva, dosadašnje opcije upravljanja troškovima značajnim dijelom postaju nedostatne i zahtijevaju od banaka druga inovativnija rješenja. Također, od prošle godine, ali još i više u idućih nekoliko godina, vrijedno je podsjetiti na troškove primjene relevantne EU regulative i financijskih okvira povezanih s održivim poslovanjem i kibernetičkom sigurnošću (SFDR, CSRD, DORA, itd.). Ovi će zahtjevi dodatno otežati upravljanje troškovima te zahtijevati dodatne ljudske i IT resurse banaka potrebne za njihovu implementaciju”, ističe Čičak.

Stručnjaci KPMG-a naglašavaju i da se, dok hrvatske i regionalne banke razmatraju sljedeći ciklus inicijativa u transformaciju troškova, strategija troškovne transformacije počinje širiti van područja tradicionalnih funkcija odnosa s klijentima (front-office) u operativne troškove koje kreiraju odjeli u središnjim funkcijama podrške, kao što su marketing, platni promet i naplata, upravljanje rizicima, IT podrška, financije i riznica te funkcije praćenja usklađenosti, navode se u priopćenju KPMG-a.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari