Intesa Sanpaolo u prvom tromjesečju ostvarila znatno veći prihod

Wikimedia Commons/Marica Massaro
Intesa Sanpaolo, Foto: Wikimedia Commons/Marica Massaro

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o znatno većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz rast kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.

U razdoblju od siječnja do ožujka 2024. Intesin operativni prihod bio je veći za 11,1 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dosegnuvši 6,73 milijarde eura.

Neto prihod od kamata porastao je za 20,8 posto, na 3,93 milijarde eura. Istodobno, neto prihod od naknada i provizija uvećan je za 6,3 posto, na 2,14 milijardi eura.

Prihod od poslovanja s osiguranjem porastao je za 14,6 posto, na 455 milijuna eura, prenosi Hina.

Banka je prvo tromjesečje zaključila s neto dobiti od 2,3 milijarde eura, većom za 17,6 posto nego u istom razdoblju 2023. godine.

Neto prilagodba kredita uvećana je pak za 24,9 posto, na 236 milijuna eura. Neto rezervacije za nenaplative kredite i neto gubici po otpisanoj drugoj imovini smanjeni su pak u gotovo istom postotku, pali su na 53 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 13,3 posto, kada se uračunaju dividende i planirani otkup dionica, i bila je manja za 0,4 postotnog boda nego na kraju prosinca 2023.

Uprava procjenjuje da bi neto dobit u ovoj i idućoj godini mogla nadmašiti osam milijardi eura, uz dobar rast prihoda, potaknut kontinuiranim povećanjem neto prihoda od kamata i povećanjem neto prihoda od naknada i provizija te rezultatima u poslovanju s osiguranjem.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari