Intesa Sanpaolo četvrto tromjesečje 2023. zaključila s neto dobiti od 1,6 milijardi eura

Wikimedia Commons/Pava
Intesa Sanpaolo, Milano, Foto: Wikimedia Commons/Pava

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o značajnom rastu prihoda i dobiti u 2023. godini, uz rast kamata i znatno smanjenu prilagodbu kredita.

U razdoblju od listopada do prosinca 2023., operativni prihod vlasnice Privredne banke Zagreb porastao je za 12,5 posto, na 6,37 milijardi eura. Neto prihod od kamata povećao se za 30,4 posto, na četiri milijarde eura, prenosi Hina.

Neto prihod od naknada i provizija smanjio se pak za pet posto, na 2,11 milijardi eura. U Intesi ukazuju na niže naknade u aktivnostima komercijalnog bankarstva, upravljanja, trgovine i savjetovanja.

Banka je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključila s konsolidiranom neto dobiti od 1,6 milijardi eura, većom za 45,4 posto nego u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prilagodba kredita otprilike je prepolovljena, na 616 milijuna eura, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u 2022. godini. Neto rezervacije i neto otpis gubitaka na drugoj imovini otprilike su udvostručeni, na 331 milijuna eura. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,7 posto.

U cijeloj 2023. godini operativni prihod banke porastao je za 17,2 posto, na 25,1 milijardu eura. Neto prihod od kamata uvećan je za 54,2 posto, na 14,6 milijardi eura. Neto prihod od naknada i provizija smanjio se pak za četiri posto, na 8,6 milijardi eura.

Banka je prošlu godinu zaključila s konsolidiranom neto dobiti od 7,7 milijardi eura, većom za 76,4 posto nego u 2022. Neto prilagodba kredita otprilike je prepolovljena, na 1,53 milijarde eura. Ostale neto rezervacije i neto otpis imovine dosegnuli su 570 milijuna eura i bili su dvostruko veći nego u 2022. U banci napominju da iznos obuhvaća 114 milijuna eura otpisane izloženosti Rusiji i Ukrajini.

Uprava očekuje da će neto dobit u 2024. i 2025. premašiti osam milijardi eura, uz solidan rast prihoda, potaknut daljnjim povećanjem neto prihoda od kamata i promjenom trenda u naknadama i provizijama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari