NLB objavila ponudu za kupnju dionica Addiko banke

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Nova Ljubljanska banka (NLB) objavila je putem Ljubljanske burze ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke, čije je sjedište u Beču. U svibnju su najavili da nude 20 eura za svaku dionicu.

Objavili su i datum kada ponuda stupa na snagu, od 7. lipnja 2024. do zaključno 16. kolovoza iste godine.

“Obavještavaju se vlasnici redovnih dionica Addiko Banka AG da su od danas, 7. lipnja 2024. godine, na službenim stranicama Austrijske komisije za preuzimanje objavljeni ponuda za preuzimanje i prospekt za otkup, što se odnosi na sve Addiko dionice”, naveli su iz NLB-a.

Dodali su da će u ponedjeljak poslijepodne online održati prezentaciju ponude za preuzimanje gdje će uprava NLB-a odgovoriti na pitanja zainteresiranih.

Iz NLB-a su u ponudi za preuzimanje napisali da žele steći 75 posto dionica Addika, a očekuju da će svi postupci oko preuzimanja biti gotovi u roku od godinu dana.

Addiko Bank nastala je na temeljima Hypo-Alpe-Adria banke, a osim na domicilnom austrijskom tržištu, posluje i na svim tržištima država bivše Jugoslavije s iznimkom Sjeverne Makedonije.

Za banku su zainteresirane i dvije tvrtke iz Srbije, Agri Europe i Alta Pay Group. Te tvrtke imaju nešto manje od 10 posto dionica Addiko banke, a ostatak je raspoređen među malim i institucionalnim investitorima.

Vlasnik Agri Europe je srpski biznismen Miodraga Kostića. Njegova tvrtka je zainteresirana za kupnju 17 posto udjela Addika i ponudu je objavila u svibnju, a vrijedi do 27. lipnja. Nude 16,24 eura bruto za svaku dionicu. Alta Pay Group u vlasništvu je Davora Macure i oni su svoju ponudu isto tako objavili u svibnju.

Podsjećamo, NLB je krajem ožujka imala više od 400 poslovnica, 2,9 milijuna klijenata te aktivu od 26 milijardi eura. Uz domaće slovensko tržište NLB trenutno posluje u još pet država, Bosni i Hercegovini gdje ima dvije banke, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari