NLB objavio ponudu za Addiko banku – Hrvatska nam je veoma važno tržište zbog rasta BDP-a i sinergije Slovenije i Hrvatske

https://www.nlb.si/nlb/nlb-portal/slo/o-banki/za-medije/poslovalnica-ljubljana-trg-republike2.jpg
NLB, Ljubljana, Slovenija, Foto: NLB Banka/PR

NLB banka Ljubljana danas je predstavila ponudu koju je predala za Addiko banku a ponuda se odnosi na 19.287.142 redovnih dionica bez nominalne vrijednosti na donositelja s napomenom da je radi izbjegavanja sumnje, 212.858 trezorskih dionica, koje drži Addiko, isključeno iz ponude, rečeno je na konferenciji za novinare NLB banke u Ljubljani.

NLB je ponudio 20 eura po dionici bez prilagodbe za dividendu isplaćenu 7. svibnja 2024. godine. Ponuda podliježe minimalnom pragu prihvaćanja od 75 posto na temelju 19.500.000 izdanih dionica.

Iz NLB-a navode da je njihova ponuda konkurentska onoj Agri Europe Cyprus Limited, koja je i jedina objavljena, a dioničari mogu opozvati svoj pristanak na njihovu ponudu i prihvatiti NLB-ovu.

Kako su pojasnili na konferenciji za novinare, nema promjena u registriranom temeljnom kapitalu tvrtke Addiko, nema gubitka licence, nema stečaja.

„Nema prodaje cjelokupnog svog trenutnog bankarskog poslovanja ili bilo koje od njegovih podružnica s bankarskom dozvolom. Nema kršenja regulatornih kapitalnih zahtjeva u razdoblju duljem od jednog mjeseca bez provedbe bilo kakvih mjera oporavka za ponovno ispunjavanje regulatornih zahtjeva unutar razdoblja od tri mjeseca“, naglašeno je iz NLB banke.

Regulatorna odobrenja očekuju u narednih deset tjedana odnosno do 16. kolovoza 2024. godine, za tromjesečno dodatno razdoblje prihvaćanja, u slučaju da je postignut prag prihvaćanja od 75 posto i da su ispunjeni svi ostali prethodni uvjeti – osim regulatornih odobrenja i odobrenja kontrole koncentracije.

Svi prethodni uvjeti regulatornih odobrenja i odobrenja kontrole koncentracija moraju biti ispunjeni najkasnije do 30. lipnja 2025. godine.

Predsjednik Uprave NLB banke, Blaž Brodnjak, je rekao da je ovo atraktivna i rijetka izlazna prilika za sve sadašnje dioničare Addika.

Predsjednik Uprave NLB banke, Blaž Brodnjak Foto: Financije.hr

Ponuda predstavlja premiju od 36,6 posto na tromjesečni VWAP (volume-weighted average price). Ovo preuzimanje bi učvrstilo vodeću poziciju NLB-a u bivšoj Jugoslaviji, našoj matičnoj regiji. Rastu vodeći tržišni udjeli u Sloveniji, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a ulazak u Hrvatsku nam je važan, zbog rasta BDP i uvođenja eura a i velika je sinergija između Slovenije i Hrvatske. Hrvatska je najveće gospodarstvo u regiji i jedina bivša jugoslavenska republika u kojoj NLB nije prisutna, čineći osam posto slovenskog izvoza. Mnogi korporativni klijenti NLB-a aktivni su u Hrvatskoj. Addiko je imao 5,4 posto tržišnog udjela u potrošačkom financiranju u Hrvatskoj 2023. godine, u usporedbi s 2,8 posto tržišnog udjela prema ukupnoj imovini. NLB-ove snažne razine kapitala i likvidnosti omogućit će financiranje transakcije iz postojećih izvora“, rekao je Brodnjak.

Ukoliko regulator iz Hrvatske ne odobri ovu ponudu, pojasnio je Brodnjak, onda cijela ponuda propada i mijenja se jer bez hrvatskih regulatora, nema kupnje.

“Vjerujemo da je ova ponuda NLB-a važna za Hrvatsku, za njeno gospodarstvo i njen razvoj, ali krajnja odluka i ona koje može eliminirati ovu ponudu jeste odluka hrvatskog regulatora. Smatramo da je ovo dobra ponuda za sve strane”, rekao je Brodnjak.

Očekuje se da će transakcija povećati zaradu banke od 2027. godine. Iz NLB-a su istakli i da je njihova ponuda kredibilna i planirana je isplata dioničara u kešu, te se nadaju da će ponuda i biti prihvaćena.

Cijenimo da je ovo odlična šansa za nas ali ako ponuda ne bude prihvaćena, nastavit ćemo da tražimo šansu da se širimo na tržište regije, istakli su iz NLB-a.

Napominju i da je proces kompleksan te od momenta objavljivanja ponude, što je danas do konačnog preuzimanja u lipnju 2025. godine, ima mnogo koraka i dozvola koje treba osigurati.

Također su najavili i da su, osim Hrvatske, zainteresirani za tržišta Federacije BiH, Srbije te Albanije ali prije svega – organskim rastom.

46 Odgovora

  1. Hehe, jedna banka koja je mijenjala ime zbog xy razloga je zainteresirana za drugu banku koja je mijenjala ime iz xy razloga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari