Grad Zagreb u ožujku imao najviše zaposlenih u cijeloj Hrvatskoj

Pixabay.com
Zaposleni, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Najviše zaposlenih u ožujku 2024. bilo je Gradu Zagrebu i to 370.586 ili 22,5 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj. S druge strane, najmanje zaposlenih bilo je Ličko-senjskoj županiji, 16.736, što je samo jedan posto od ukupnog broja zaposlenih, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Zagrebu je bilo i najviše zaposlenih žena, 182.584 ili 23,9 posto, a Ličko-senjska županija je zadnja i po broju zaposlenih žena sa 7.406 žena u radnom odnosu ili jedan posto od ukupnog broja zaposlenih žena u Hrvatskoj.

Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u pravnim osobama porastao je u 13 županija, a najviše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, za 3,2 posto. Prema DZS-u, broj zaposlenih žena u pravnim osobama bio je veći u 11 županija, a na prvom mjestu je ponovno Dubrovačko-neretvanska županija, s 2,5 posto.

U prvom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani, broj zaposlenih u pravnim osobama porastao je u 14 županija. Najveći rast zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i to za 2,7 posto, dok je u Bjelovarsko-bilogorskoj i Osječko-baranjskoj županiji broj zaposlenih u pravnim osobama ostao nepromijenjen.

S druge strane, u pet županija je pao broj zaposlenih, a najviše u Virovitičko-podravskoj županiji, za 1,4 posto.

Podaci DZS-a otkrili su da je broj zaposlenih žena u pravnim osobama porastao u deset županija, u rasponu od 0,4 posto u Karlovačkoj do 2,2 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Istodobno, pao je u deset županija, u rasponu od 0,1 posto u Koprivničko-križevačkoj i Osječko-baranjskoj županiji do dva posto u Virovitičko-podravskoj županiji.

U Ličko-senjskoj županiji je pak broj zaposlenih žena u pravnim osobama ostao isti.

U ožujku 2024. stopa registrirane nezaposlenosti bila je najveća u Virovitičko-podravskoj županiji, 13,5 posto, što je za 7,3 postotna boda više od registrirane stope nezaposlenosti u Hrvatskoj. Najmanja stopa registrirane nezaposlenosti bila je u Varaždinskoj županiji i iznosila je 2,9 posto, što je za 3,3 postotna boda manje od registrirane stope nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Za žene je pak najveća stopa registrirane nezaposlenosti bila u Virovitičko-podravskoj županiji, 17,5 posto, što je za 9,9 postotnih bodova više od registrirane stope nezaposlenosti za žene u Hrvatskoj. Najmanja je bila u Gradu Zagrebu, 3,1 posto, za 4,5 postotnih bodova manje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari